Οι Γάλλοι, σε καμία περίπτωση δεν διατίθενται να μην στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για αποσταθεροποίηση, καθώς αν η χώρα μας αφεθή και η οικονομία της πέσει εκτός πλάνων και προγράμματος, θα συμπαρασύρει μαζί της και ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό παραδέχθηκε σε συνέντευξη του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παρόμοιους στόχους αναφορικά με την Ελλάδα και είναι αποφασισμένες να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέν Ζιπέ.
Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και να αφήσουμε την Ευρώπη να αποσταθεροποιηθεί».
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μεταφέρονται σήμερα από το Παρίσι στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών, πολλά εκ των μελών του οποίου κατέχουν ελληνικά ομόλογα, λαμβάνουν μέρος σε συνομιλίες που συντονίζει στη Ρώμη ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος είναι και γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι οι συνομιλίες εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια που αναλαμβάνει η ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει την οικειοθελή συμμετοχή στο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας των τραπεζών και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων που κατέχουν ελληνικό χρέος.
Αναζήτηση του κατάλληλου μοντέλου διάσωσης
Οι συνομιλίες της Ρώμης διεξάγονται σε ιδιωτικό επίπεδο. Η εξεύρεση του κατάλληλου μοντέλου συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών δεν θα απασχολήσει το Ecofin της 11ης και 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες ότι μια προσωρινή πτώχευση της Ελλάδας δεν θα ήταν καταστροφή, αντίθετα ίσως βοηθούσε τις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.