H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Patriot στην Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για δυνητική διέξοδο από τη διαμάχη που αφορά τα σχέδια της Αγκυρας να αγοράσει ανταγωνιστικό σύστημα από τη Μόσχα.
To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο την Τρίτη ότι είχε εγκρίνει τη δυνητική πώληση ύψους $3,5 δισ. 80 πυραύλων Patriot και σχετικού συνοδευτικού εξοπλισμού στην σύμμαχό του ΝΑΤΟ.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η προτεινόμενη πώληση που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να προχωρήσει, θα «συνεισφέρει στην εξωτερική πολιτική και εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια σε βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσιγκτον με τις υποσχέσεις του για αγορά αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι οι Patriot θεωρούνται το αμερικανικό αντίπαλον δέος των ρωσικών S 400.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η λειτουργία του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία ρισκάρει να διακινδυνεύσει το νέο πρόγραμμα των F-35, που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Ανησυχούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα στα αεροσκάφη, στα οποία να έχει πρόσβαση η Ρωσία.
Και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και μέλη του Κογκρέσου έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι ρισκάρει κυρώσεις, εάν προχωρήσει με την αγορά των S-400.
Τούρκοι υπουργοί έχουν επιμείνει ότι πάντα ήθελαν να αγοράσουν το σύστημα Patriot, παραγωγής του αμερικανικού αμυντικού ομίλου Raytheon, αλλά δεν είχαν επιτύχει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον.
Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα σχέδια της για αγορά των S-400, εάν προχωρήσει η αγορά του αμερικανικού συστήματος. Μιλώντας τον τελευταίο μήνα για το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η αγορά των S-400 είναι «κλεισμένη συμφωνία» που δεν μπορεί να ακυρωθεί.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Αγκυρα θα χρειαστεί περισσότερα αεροπορικά συστήματα, προσθέτοντας: «Προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου».
Η εγκατάλειψη της προγραμματισμένης αγοράς των S-400 θα απομάκρυνε μία σημαντική πηγή έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.