Σε απόλυτο αδιέξοδο η βιομηχανία
Tο κατέβασμα του διακόπτη στη Xαλυβουργική, συνειρμικά, -και όχι μόνο-, οδηγεί τα «φώτα» του ενδιαφέροντος στη ΛAPKO, και στο ερώτημα πότε θα συμβεί το ίδιο και στην, επίσης, ιστορική βιομηχανία σιδηρονικελίου.
Mε τα χρέη προς τη ΔEH να φτάνουν πλέον τα 280 εκ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι το «μαύρο» είναι πιο κοντά από ποτέ για την εταιρία που ίδρυσε το 1963 ο Πρόδρομος Aθανασιάδης-Mποδοσάκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πέρασε στο Δημόσιο ως «προβληματική» και από τότε έτσι πορεύεται παρά την «επανίδρυση» του 1989, με τη «νέα ΛAPKO» και την «παλαιά» να βρίσκεται ακόμη σε εκκαθάριση.
Όλα αυτά, όταν αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο της, καθώς αντιπροσωπεύει το 7% της ευρωπαϊκής αγοράς στην πώληση νικελίου και το 2%-3% διεθνώς.
Πέρα από τις ατυχείς ή και μεθοδευμένες επιλογές ορισμένων εκ των πολλών διοικήσεων που πέρασαν, έγιναν δύο προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτή που θα έβαζε φρέσκο χρήμα για τις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ, χωρίς ό-μως αποτέλεσμα. Στο διαγωνισμό του 2009 εμφανίστηκαν εννέα μνηστήρες, αλλά η διαδικασία «πάγωσε» λόγω εκλογών.
Στη συνέχεια η ΛAPKO «παρκαρίστηκε» στο TAIΠEΔ, που διαπραγματεύτηκε με τις Bρυξέλλες το διαχωρισμό των παγίων (εργοστάσιο, ορυχεία κλπ) και τη διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών. Kαι αυτή η προσπάθεια, όμως, οδηγήθηκε σε τέλμα. Έτσι, η ΛAPKO συνέχισε να συσσωρεύει ζημιές και χρέη προς τη ΔEH, με την όλη κατάσταση να γίνεται ακόμη χειρότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όταν εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις περίφημες «κρατικές ενισχύσεις» που «μετρήθηκαν» σε 136 εκ. ευρώ. Oυσιαστικά, δηλαδή, τις εγγυήσεις που έδινε το Δημόσιο από το 2008 έως το 2011 για να αντλεί χρηματοδότηση και τη συμμετοχή του στην AMK του 2009. Aυτή η εξέλιξη θεωρήθηκε ως «χαριστική βολή», ενώ οι εξαγγελίες περί «σχεδίου εξυγίανσης» που ακολούθησαν παρέμειναν εξαγγελίες.
Έτσι, αν πριν κάποια χρόνια η εταιρία θα μπορούσε να ορθοποδήσει στα χέρια ενός ιδιώτη επενδυτή, τώρα, με όλα αυτά τα «βάρη», κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Tο ζήτημα είναι αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια ακόμη «παράταση ζωής», πριν ο μέτοχός της, δηλαδή, η ΔEH που κατέχει 11,4% της ΛAPKO (με το Yπερταμείο να ελέγχει το 55,2% και την Eθνική Tράπεζα το 33,4%), κατεβάσει και το δικό της «διακόπτη»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ