Υψηλό κίνδυνο διακρίνουν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης που έχουν υποβαθμίσει τόσο την Ελλάδα και την Πορτογαλία διότι οι πιστωτές τους μπορεί και να εισπράξουν τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά την πρέπουσα χρονική στιγμή, όπως επισημαίνουν αναλυτές.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παραμένει η πιο χαμηλά βαθμολογημένη χώρα (CCC, η τέταρτη από το τέλος βαθμίδα επί συνόλου 22) εκ μέρους του Standard&Poor’s.
Η Ελλάδα τοποθετείται στην βαθμίδα Caa1 από τον οίκο Moody’s και στη B+ από τον Fitch.
Η Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα χαμηλά βαθμολογημένη εκ μέρους της Moody’s (Baa2, η κατηγορία του κινδύνου υποτιμητικής κερδοσκοπίας), λίγο καλύτερα εκ μέρους των Standard&Poor’s και Fitch (ΒΒΒ-, κατηγορία «επενδύσεις»).
Με τη βοήθεια μίας κλίμακας οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν το αξιόχρεο των εκδοτών του χρέους, με σκοπό να συμβουλεύουν τους επενδυτές.
Απαντούν σε μια απλή ερώτηση: αν δανείσω σήμερα την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, ποιόν οικονομικό κίνδυνο αναλαμβάνω να μην εξοφληθώ τα προβλεπόμενα ποσά κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία;
Οι ίδιοι ομολογούν πως ενεργούν με υποκειμενικό τρόπο: συγκεντρώνουν και εκφέρουν «γνώμες» αναφορικά με την ικανότητα ενός δανειζόμενου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Στην ελληνική περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως, σύμφωνα με τα κριτήριά τους, κάθε σχέδιο με σκοπό την προσέλκυση «της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα» στο πρόγραμμα της ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, τελικά θα καταλήξει στην πτώση της βαθμολόγησης στο κατώτατο επίπεδο, αυτό που αντιστοιχεί στη «στάση πληρωμών».