Μέχρι το Μάρτιο, το αργότερο, αναμένεται νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα πρώην Ταμεία σε έως 120 δόσεις και με διαγραφή έως 87% των προσαυξήσεων για οφειλέτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, διότι θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα των εισφορών, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87%. Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατες συνεντεύξεις της, δήλωσε ότι η νέα ρύθμιση θα προβλέπει “κούρεμα” ακόμη και της αρχικής οφειλής.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Πετρόπουλο, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2016 και είχαν δημιουργηθεί λόγω του παλιού συστήματος των εισφορών το οποίο παρήγαγε οφειλέτες. “Το 97% των οφειλών έχει προκληθεί επί προγενέστερων κυβερνήσεων” υποστήριξε μάλιστα ο κ. Πετρόπουλος και μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:
-Το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών “εξετάζεται με σοβαρότητα και με έναν τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισμένων αλλά και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς αφορά σχεδόν 1.000.000 οφειλέτες συμπεριλαμβανομένων και ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης”. Όπως τόνισε ο υφυπουργός χαρακτηριστικά, “θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό και την ηλικία του οφειλέτη, ειδικά για την λήψη της σύνταξής του”.
-Κανείς να μην σκεφτεί να εγκαταλείψει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις … δεν σημαίνει ότι θα μπει στην καινούργια, θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια.
-Οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν θετικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και το 2017-2018 εισπράχθηκαν 2,3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές.
Αναφερόμενος στην έκδοση συντάξεων, ο Τ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ… σε σχέση με το 2017 έχουν εκδοθεί περισσότερες κατά 28% κύριες συντάξεις, οι επικουρικές κατά 30% και τα εφάπαξ κατά 42%.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το 2019 θα είναι χρονιά καλών επιδόσεων, καθώς θα ενισχύθεί η έκδοση συντάξεων με με άλλους 1.000 εργαζόμενους από προγράμματα του ΟΑΕΔ που έχουν ειδίκευση στην διαχείριση πληροφορικών συστημάτων για να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων.
Σχετικά με το χρονίζον θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,87%, ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε μια ενιαία θέση προκειμένου να μπορέσει να παρέμβει η κυβέρνηση. ” Ούτε η ΟΤΟΕ, ούτε ο ΣΥΕΤΕ, ούτε ο Σύλλογος των συνταξιούχων έχουν πει με τρόπο ενιαίο μια πρόταση” δήλωσε χαρακτηριστικά. Για νσ συμπληρώσει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες για αποτελεσματική λύση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταχθεί το ΛΕΠΕΤΕ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το ΕΤΕΑΕΠ ώστε να παίρνουν οι συνταξιούχοι την επικουρική που λαμβάνουν και συνάδελφοί τους όμοιων κλάδων στον τραπεζικό χώρο.