«Εξανεμίστηκαν» οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων
Οικονομίες, κόποι μιας ζωής εξαφανίστηκαν. Η κρίση γονάτισε τα ελληνικά νοικοκυριά, που συνολικά «εξαφάνισε» 106 δισ.ευρώ. από τις καταθέσεις των Ελλήνων από τότε που ξέσπασε που η κρίση μέχρι σήμερα.
Το Δεκέμβριο του 2009, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν σε 237,531 δις ευρώ, δηλαδή 106,146 δις ευρώ παραπάνω από σήμερα. Είτε η κρίση που τσάκισε τα νοικοκυριά, είτε ο φόβος μη χάσουν τα λεφτά τους, ειδικά σε περιόδους βαθιάς κρίσης και πανικού, οι Ελληνες έβγαλαν τα λεφτά τους από τους λογαριασμούς.
Τον Ιούνιο του 2010, δηλαδή αμέσως μετά από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 216,8 δις ευρώ, ενώ μετά από την κρίση που έφερε την κυβέρνηση Παπαδήμου και την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν φτάσει στα 150,6 δις ευρώ (Ιούνιος 2012).
Στα 131,385 δις ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή 79 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Οκτώβριο και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια και την πλήρη άρση των capital controls στα όρια αναλήψεων, η επιστροφή των καταθέσεων παραμένει υποτονική.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η σύγκριση με τις καταθέσεις προ κρίσης είναι απογοητευτική, καθώς το μπαράζ περικοπών συντάξεων και μισθών, οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές, η έκρηξη της ανεργίας και το φλερτ με το Grexit, άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε για να καταφέρουν οι πολίτες να επιβιώσουν «τρώγοντας» από τα έτοιμα είτε για να γλιτώσουν τις οικονομίες μιας ζωής από πιθανό «κούρεμα».
Το καλοκαίρι του 2014 και όσο υπήρχε η προσδοκία ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν ανέβει στα 164,7 δις ευρώ, ωστόσο το αδιέξοδο με τους δανειστές, η προοπτική των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, προκάλεσαν νέα φυγή καταθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015 έκαναν «φτερά» περί τα 20 δις ευρώ!
Οι εκρηκτικές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών και ειδικά η κορύφωση της κρίσης με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, έφεραν τις καταθέσεις στο χαμηλότερο τους σημείο, από το οποίο προσπαθούν, πλέον, να ανακάμψουν: μόλις 120,8 δις ευρώ.
Το Νοέμβριο που μας πέρασε οι επιχειρήσεις απέσυραν 240 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί του Οκτωβρίου (- 641 εκατ. ευρώ), καθώς η αγορά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και η εκπλήρωση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απαιτεί μεγάλη ρευστότητα.
Αντιθέτως, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 60 εκατ. ευρώ, μετά από την απόσυρση 78 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και κάπως έτσι ενισχύεται η αίσθηση ότι η επιστροφή των καταθέσεων συνεχίζεται με πολύ βραδείς ρυθμούς.