Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω στον αγώνα των πράσινων επενδύσεων. Σύμφωνα με έρευνα, πέρυσι, σε παγκόσμιο επίπεδο οι πράσινες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1/3 σημειώνοντας ρεκόρ 211δισ. δολαρίων, με την τεράστια ενίσχυση να προέρχεται από επενδύσεις στην Κίνα και συγκεκριμένα στα αιολικά πάρκα.
Σχεδόν 50 δισ. δολάρια επί του συνόλου ήλθαν από την Κίνα, μια αύξηση περισσότερο από το 1/3 του 2009, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πράσινης ενέργειας παγκοσμίως.
Ανάπτυξη επίσης έλαβε χώρα και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως στην Ινδία και την Λατινική Αμερική.
Στην Ευρώπη, αντιθέτως, ο τομέας της χρηματοδότησης επενδύσεων είχε πτώση 1/5 στα 35δις δολάρια. Ωστόσο, η εικόνα είναι φωτεινότερη όταν μιλάμε για μικρής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία.
Οι συντάκτες (Bloomberg New Energy Finance) στους οποίους ανατέθηκε η έκθεση από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, τόνισαν: «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του 2010 ήταν το ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων – επιχειρηματικά κεφάλαια, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και επενδύσεις μέσω κρατικών χρηματιστηριακών αγορών- οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αναπτυγμένες».
Οι επενδύσεις ήταν στα 72 δισ. δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες και 70δις στο βιομηχανοποιημένο κόσμο.
Η επίτροπος για την κλιματική αλλαγή Connie Hedegaard, έχει προτείνει μεγαλύτερη αναλογία του προϋπολογισμού για δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα, το οποίο θα βοηθούσε την Ευρώπη να διατηρήσει τη θέση της στη συνεχώς αυξανόμενη πράσινη οικονομία.
Πρότεινε τουλάχιστον 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού να δαπανάται για ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα μελλοντικά, την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας, τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.