Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την απέλαση ομάδας 120 Σύρων, Παλαιστίνιων και πολιτών της Υεμένης στην έρημο του Νίγηρα. Η Αλγερία διατείνεται ότι επρόκειτο για τρομοκράτες: «Ορισμένοι είχαν 15.000 δολάρια στην τσέπη τους».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, το παράρτημα στην Αλγερία της Λίγκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει καταγγείλει πολλές φορές την κυβέρνηση της χώρας για περιπτώσεις παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας της γνώμης και του συναθροίζεσθαι ή όταν πρόκειται για περιπτώσεις προσφύγων. Αυτή την φορά υιοθέτησε έναν πιο προσεκτικό τόνο. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι αρχές της χώρας απέλασαν ομάδα 120 Σύρων, Παλαιστίνιων και πολιτών της Υεμένης στη μεθόριο του Νίγηρα και τους εγκατέλειψαν στην έρημο.
«Με 15.000 δολάρια στην τσέπη»
Σε ερώτηση του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Σαϊντ Σαλχί δεν θέλησε να επιβεβαιώσει κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που είναι ασυνήθιστο, αν αναλογιστεί κανείς τη συχνότητα με την οποία η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά από την αλγερινή κυβέρνηση να της δοθεί ανοιχτή πρόσβαση στους πρόσφυγες. Ακόμη πιο ασυνήθιστος ήταν ο ισχυρισμός του Χασάν Κασίμι, υπεύθυνου του υπουργείου Εσωτερικών για προσφυγικά θέματα, ότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για πρόσφυγες. «Σε ορισμένους εξ αυτών βρήκαμε πάνω από 15.000 δολάρια στην τσέπη, άρα αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πρόσφυγες» είπε.
Σύμφωνα με τον Κασίμι πρόκειται για ανθρώπους που διατηρούν επαφές με εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. «Βρίσκονταν μέσω Whatsapp σε επικοινωνία με ένα σημαντικό στρατηγό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που οργάνωνε τη μεταφορά και ανάπτυξη τζιχαντιστών στην Αλγερία. Μια μικρή ομάδα εξ αυτών είχε την αποστολή να περάσει και στην Ευρώπη». Μιλώντας στην αλγερινή τηλεόραση TSA ο Κασίμι υποστήριξε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός υποστηρίζεται εν μέρει από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη»
Στην ερώτηση γιατί τότε δεν συνελήφθησαν οι φερόμενοι ως πρόσφυγες για να δικαστούν, ο υπεύθυνος του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες δεν έφεραν όπλα ή εκρηκτική ύλη και έτσι έλειπαν αποδεικτικά στοιχεία για έναρξη ποινικής δίωξής τους. Εκείνο για το οποίο είναι σίγουρος πάντως είναι ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του αλγερινού κράτους και όχι μόνο. «Η αποσταθεροποίηση θα περάσει και στην Ευρώπη. Αυτοί οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εγκατασταθούν εκεί όπου υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια. Θέλουν να δημιουργήσουν πυρήνες τρομοκρατών ´εν υπνώσει’, οι οποίοι σε δεδομένη ευκαιρία θα γίνουν ενεργητικοί για να χτυπήσουν πολύ γνωστούς στόχους».
Πού ακριβώς βρίσκεται τώρα η ομάδα των 120 ανθρώπων κανείς δεν ξέρει, απάντηση δεν δίνεται. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στην Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Αλγέρι και στη Γενεύη, δεν υπήρξε αντίδραση ή κάποια δήλωση για την στάση της αλγερινής κυβέρνησης.