Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που συνέρχεται σήμερα Δευτέρα, με κύριο θέμα της ατζέντας τον καθορισμό των βασικών παραμέτρων του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον το επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει της συνόδου του Eurogroup, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε να καθοριστούν oι πτυχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση.
Όπως επισημαίνεται, οι πτυχές και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.
«Όχι» στο γαλλικό σχέδιο
Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αντίθετη με το γαλλικό σχέδιο και με κάθε άλλη εκδοχή λύσης που θα μπορούσε να δεσμεύσει τη χώρα με εξοντωτικά επιτόκια για πολλές δεκαετίες.
«Δεν θα αυτοπυροβοληθούμε» μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ζητεί επιτόκια κάτω του 4%.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα αν στο αυριανό Εurogroup θα ανακοινωθεί η «συνολική λύση» που θα προσφέρουν στην Ελλάδα οι εταίροι της για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία.
Oι εκκρεμότητες παραμένουν και το ραντεβού της λύσης θα ανανεωθεί για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές του «Βήμα της Κυριακής», ωστόσο, η «συνολική λύση» έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί και το περίγραμμά της είναι πιθανόν να αποκαλυφθεί αύριο στο Εurogroup προκειμένου να σηματοδοτήσει το «τέλος της αρχής» της ελληνικής κρίσης χρέους και να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση των αγορών σε ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης που τα τελευταία 24ωρα δείχνει να αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ακόμη ότι στο Εurogroup της 2ας Ιουλίου, συμφωνήθηκε ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα βασίζονται στην ισχυρή δέσμευση για εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς και φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ που την Παρασκευή έδωσε το «πράσινο φως» για την καταβολή της συμμετοχής του, ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Ανοιχτό είναι την ίδια ώρα το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος να ανέλθει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο στήριξης στα 30 δισ. ευρώ, καθώς δεν καταγράφεται η προσδοκώμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του πάντως, ο γενικός διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, που προεδρεύει των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι έχει υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος» και εξετάζεται ένα ευρύ σύνολο επιλογών με στόχο όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να μειωθεί το βάρος του χρέους.
Διαβάστε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη στο παρά πέντε του Eurogroup
Πρώτη καταχώρηση: 10/07/2011, 10:40