Αστρονόμοι εντόπισαν μυστηριώδη, εξαιρετικά σύντομες επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις ενέργειας προερχόμενες από το βαθύ διάστημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και σύμφωνα με τον Guardian ορισμένοι εμπειρογνώμονες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είναι σημάδι προηγμένης εξωγήινης ζωής.
Η προέλευση των γρήγορων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts – FRBs), οι οποίες διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι παράγονται από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συνέβησαν 2,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός εκτός του γαλαξία μας, είτε μαύρες τρύπες, είτε υπερ-πυκνά αστέρια νετρονίων που συνενώνονται. Ορισμένοι, όμως, όπως ο καθηγητής Avi Loeb, από το κέντρο αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμινσόνιαν, ανέφεραν πιο “περίεργες” θεωρίες, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως να αποτελούν σημάδι εξαιρετικά προηγμένης εξωγήινης τεχνολογίας. Η νέα ανακάλυψη, που έγινε από μια καναδική ομάδα αστρονόμων που αναζητούσε FRBs, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature μετά από μια περίοδο τριών εβδομάδων το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία η ομάδα ανίχνευσε 13 τέτοιες επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος ραδιοτηλεσκοπίου, το νέο – από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η κάθε μία- καναδικό CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) στην κοιλάδα Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 FRB (η πρώτη παρατήρησή τους έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Όπως είπαν οι αστρονόμοι, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν, συνεπώς και άλλες τέτοιες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων πιθανώς θα ανιχνευθούν στο μέλλον.
“Μέχρι τώρα, υπήρχε μόνο ένα γνωστό επαναλαμβανόμενο FRB”, δήλωσε ένας αστροφυσικός στο ραδιοτηλεσκόπιο Chime, ο Dr Ingrid Stairs, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. “Γνωρίζοντας ότι υπάρχει κι άλλο, υποδηλώνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα. Και με περισσότερους αναμεταδότες και περισσότερες πηγές διαθέσιμες για μελέτη, ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτά τα κοσμικά παζλ – από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί”.