“Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξουν οι 151 θα καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση στην πράξη, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή της αν δεν έχει τη δεδηλωμένη”, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος άρει τη στήριξή του, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
“Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, όπως και ο κ. Τσίπρας, ότι η ίδια η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν χάσει τη δεδηλωμένη. Αυτό προτάσσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα”, είπε. Σημείωσε, δε, για την “πρόκληση” της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής ότι “επειδή για να περάσει η πρόταση εμπιστοσύνης θέλει 151, ενώ για να μην περάσει η πρόταση μομφής θέλει 150, φαίνεται ότι δεν υπάρχει 151ος και γι’ αυτό γίνεται όλη αυτή η συζήτηση”. “Αλλά”, συνέχισε, “μία κυβέρνηση που δεν έχει 151 βουλευτές, δύο φορές έχει συμβεί στη μεταπολίτευση το κυβερνών κόμμα να μην έχει 151 βουλευτές και στις δύο περιπτώσεις πήγαμε άμεσα σε εθνικές εκλογές, αυτό είναι το δημοκρατικό προηγούμενο και αυτό πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας, είτε έχει 151 και συνεχίζει να κυβερνά, είτε δεν έχει και πάει σε εκλογές, αυτό σημαίνει δεδηλωμένη και δημοκρατία”.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΝΔ περί κυβέρνησης “κουρελούς”, για το ενδεχόμενο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός με την εξασφάλιση ψήφων ανεξάρτητων ή μεμονωμένων βουλευτών σε αντίθεση με τη γραμμή του κόμματός τους, επισήμανε: “Είναι μια ωραία αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας. Ωραίο δεν είναι να έχουμε κυβέρνηση κουρελού. Γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να έχει μία κυβέρνηση κουρελού, η οποία προσπαθεί να περάσει μία συμφωνία με την οποία δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δε συμφωνεί η δικιά του κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Και τώρα προσπαθούν και ψάχνουν να βρουν αν υπάρχουν πρόθυμοι να τη στηρίξουν, αν υπάρχουν”.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε ότι “οι δηλώσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια περί κόκκινων γραμμών έχει καταντήσει ανέκδοτο, ό,τι έχουν πει στο παρελθόν οι ΑΝΕΛ ό,τι για αυτούς είναι κόκκινη γραμμή, υπαναχωρήσαν –και στην υπογραφή των μνημονίων και στην κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, που θυμάστε για τον κ. Καμένο ήταν και αυτό κόκκινη γραμμή, τώρα κόκκινη γραμμή είναι η συμφωνία των Πρεσπών, να δούμε τι τελικά θα αποφασίσουν να κάνουν”.
Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο ερώτημα αν υφίσταται θέμα σύνδεσης των αποφάσεων για την οικονομία με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως έχει υποστηρίξει η ΝΔ, ο κ.Μηταράκης σημείωσε: “Η θέση μας είναι γνωστή, η δήλωση της κ. Μέρκελ είναι απόλυτα λογική από τη δική της πλευρά. Από τη δική μας πλευρά έχουμε εκφράσει μία γενικότερη θέση κατά πόσο η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε αντικείμενο μίας ευρύτερης διαπραγμάτευσης, η οποία οδήγησε σε κάποια μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, τα οποία φυσικά πάλι προκύπτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τους εταίρους μας η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική, διότι συμβάλλει στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος. Αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι φυσικό να μη τους ενδιαφέρουν οι όροι της συμφωνίας, δεν αφορά τους ίδιους, αυτό που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία […] Η κ. Μέρκελ αντιλαμβάνεται τη θέση της ΝΔ, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Είναι δεδομένο για εμάς πως αν γίνουν εκλογές πριν κυρωθεί αυτή η συμφωνία, εμείς ως κυβέρνηση δε θα την κυρώσουμε”.
Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα στήριζε δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε: “Δεν είναι ακόμη ώρα να συζητήσουμε για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Με νηφαλιότητα, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, η ΝΔ θα συζητήσει εσωτερικά, όπως προβλέπουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, και θα καταλήξουμε σε μία πρόταση για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι νωρίς να μπαίνουμε σε μία συζήτηση για πρόσωπα για μία εκλογή που θα γίνει σε 12 μήνες”.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάργηση του κατώτατου μισθού υπενθύμισε ότι “προτείναμε πρώτοι την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ”. “Η ΝΔ πάντα περνούσε μέτρα, τα οποία ήταν φιλικά προς τους εργαζόμενους, αλλά παράλληλα περνούσε και μέτρα που επέτρεπαν στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, ώστε να υπάρχει βιώσιμη εργασία και κοινωνική πολιτική. Αυτή την ισορροπία δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη”, είπε.