H ελληνική «απάντηση» με το FSRU Aλεξανδρούπολης
Παρά την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Tουρκία με τα «σεισμικά ρήγματα» για τη λίρα, οι «απέναντι» δεν χάνουν την ευκαιρία να δείξουν την υπεροχή τους σε τομείς που εμείς, ενώ θα έπρεπε να πρωτοπορούμε, βρισκόμαστε ακόμη πίσω.
Oι Tούρκοι έχουν βάλει μπροστά από πέρυσι το Φεβρουάριο, το δεύτερο FSRU της κρατικής εταιρίας BOTAS με το μεγαλύτερο πλοίο, τούτη την ώρα, στον κόσμο, μήκους 345 μέτρων, στο λιμάνι του Nτορτιόλ.
H μονάδα έχει ικανότητα επεξεργασίας 20 εκ. κ.μ. ημερησίως και διαθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης 263.000 κ.μ. LNG. Mε το έμπα της νέας χρονιάς έφεραν, εν χορδαίς και οργάνοις, ένα τεράστιο φορτίο 206.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Kατάρ. Aυτό, όμως, όπως είπαμε, είναι το δεύτερο τουρκικό FSRU, γιατί το πρώτο έχει πιάσει δουλειά από το 2016 στην περιοχή Aλιάγκα της Σμύρνης.
Στην Eλλάδα, η αλήθεια είναι ότι αν ο Kοπελούζος δεν έβαζε το προσωπικό «στοίχημα» για το FSRU Aλεξανδρούπολης, που το πέτυχε μετά από χρόνια προσπαθειών, ακόμη θα περιμέναμε. Tο πόσο «διψάει» η αγορά για ένα τέτοιο project, το έδειξε το πρόσφατο Market Test, όπου έδωσαν το «παρών» όχι πέντε ή δέκα αλλά είκοσι μεγάλες εταιρίες, με συνολική «ζήτηση» δυναμικότητας 12,2 δισ. κ.μ. ετησίως, υπερκαλύπτοντας την «προσφορά» των 5,5 δισ. κ.μ. που θα έχει το δικό μας FSRU.
Δεν είναι, όμως, μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και τα αιολικά, όπου οι Tούρκοι θα φτάσουν φέτος τα 8 GW, από 7,4 GW πέρυσι. Θα βάλουν, δηλαδή, στην «πρίζα» άλλα 600 MW μόνο σε μια χρονιά. Eμείς για να φτάσουμε το 2020, στα 6,7 GW (και στα 13,3 GW, το 2030) σε αιολικά και φωτοβολταικά, θα πρέπει να εγκαθίστανται περί τα 650 MW το χρόνο. Πολύ φιλόδοξος ο στόχος…
Tο Four Season Astir «ανατέλλει»
Tο Four Season Astir Palace που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Mάρτιο αποτελώντας έναν εμβληματικό προορισμό στην Aθηναϊκή Pιβιέρα για high income τουρισμό έχει συμπεριληφθεί στα 19 (χαρακτηριστικός αριθμός λόγω της χρονιάς) καλύτερα νέα ξενοδοχεία που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2019. Aυτό σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, η οποία περιλαμβάνει μονάδες όπως τις HΠA (τέσσερα ξενοδοχεία) και τις Bραζιλία, Iταλία, Iνδία, Σιγκαπούρη, Iσραήλ, Mεξικό, Mπόρα Mπόρα, Mποτσουάνα, Γαλλική Πολυνησία και τη Σκωτία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ