Από 10 έως 17 δισ. ευρώ το κόστος συμμόρφωσης του Δημοσίου έναντι θετικών δικαστικών αποφάσεων
Δύσκολες ισορροπίες έχει μπροστά του το ελληνικό δημόσιο καθώς αναμένονται καυτές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια σχετικά με τα ανδρομικά και τις μνημονιακές περικοπές σε συντάξεις και δώρα.
Κατά τις εκτιμήσεις των δανειστών το κόστος συμμόρφωσης του Δημοσίου έναντι θετικών δικαστικών αποφάσεων κυμαίνεται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 17 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων μέσα στο 2019, αργά ή γρήγορα, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα προσδοκούν πως μέσω του ΣτΕ θα έρθει η δικαίωση των διεκδικήσεών τους.
Ετσι, γραμμές δημοσιονομικής άμυνας έναντι του ενδεχόμενου δικαίωσης δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων επί των απαιτήσεων αναδρομικών διορθώσεων των περικοπών που υπέστησαν στα χρόνια των Μνημονίων επιχειρεί να χαράξει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να καταγράψουν το δυνητικό κόστος συμμόρφωσης του ελληνικού Δημοσίου έναντι των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κόστος το οποίο είναι αδύνατο να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός χωρίς να υπάρξει εκτροχιασμός έναντι του ανελαστικού στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν, μάλιστα, στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η λήψη διορθωτικών μέτρων.