Μια ανάλυση σε παγκόσμια κλίμακα των βροχοπτώσεων και των ποταμών διαπίστωσε ότι παρά τις έντονες βροχοπτώσεις λόγω της αλλαγής του κλίματος, οι υδάτινοι πόροι σε ολόκληρο τον κόσμο μειώνονται.
Η πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), με επικεφαλής τον Καθηγητή Ashish Sharma, χρησιμοποίησε δεδομένα από 43.000 σταθμούς βροχοπτώσεων και 5.300 σημεία παρακολούθησης ποταμών σε 160 χώρες.
Αποτελώντας, συνεπώς, την πιο λεπτομερή έρευνα στο αντικείμενό της κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το ολοένα και ξηρότερο έδαφος – για το οποίο ευθύνεται επίσης η κλιματική αλλαγή – μειώνει την ποσότητα των υδάτων από τις αυξανόμενες και πιο έντονες βροχοπτώσεις που εισέρχεται σε ζωτικούς πόρους γλυκού νερού.
Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στην ξηρά, μόνο 36 θεωρούνται “μπλε νερό”. Με τον όρο αυτό οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη βροχή που εισέρχεται σε ποτάμια, λίμνες και υδροφόρους ορίζοντες. Το υπόλοιπο 64% διατηρείται ως υγρασία του εδάφους. Αυτό ονομάζεται “πράσινο νερό” και καταναλώνεται από τα όλο και πιο «διψασμένα» τοπία και οικοσυστήματα. ”Αυτό είναι κάτι που μας έχει διαφύγει. Αναμέναμε να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις, καθώς ο θερμότερος αέρας αποθηκεύει περισσότερη υγρασία – και αυτό πρόβλεψαν και τα κλιματικά μοντέλα. Αυτό που δεν περίμενε κανείς είναι ότι, παρά την πρόσθετη βροχή παντού στον κόσμο, τα μεγάλα ποτάμια θα στεγνώνουν”, δήλωσε ο Sharma σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το UNSW.
Με άλλα λόγια, καθώς η γη απορροφά όλο και περισσότερη βροχόπτωση, όλο και λιγότερο νερό βροχής διαρρέει σε ποτάμια και επομένως υπάρχει λιγότερο νερό διαθέσιμο για ανθρώπινη χρήση. “Πρόκειται για μια μια διπλή ατυχία. Λιγότερο νερό καταλήγει εκεί όπου μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για μεταγενέστερη χρήση. Ταυτόχρονα, περισσότερη βροχή κατακλύζει τα συστήματα ύδρευσης/αποχέτευσης σε μικρές και μεγάλες πόλεις, οδηγώντας σε περισσότερες αστικές πλημμύρες”, προσθέτει ο Sharma.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημαντικές νέες εκθέσεις από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλους οργανισμούς, η κλιματική αλλαγή θα φέρει πιο έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις στο μέλλον. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει προκλήσεις για τις πόλεις που αντιμετωπίζουν περισσότερες πλημμύρες, ειδικά καθώς παλαιώνουν οι σχετικές αστικές υποδομές.