Εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού ώστε, οι οφειλέτες του Δημοσίου, να μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Ακόμη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συγκροτείται Δίκτυο Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων, με στόχο την εξειδικευμένη υποστήριξη των μικρομεσαίων, ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα ενώ εντός του πρώτου τετραμήνου 2019 θεσμοθετείται πολιτική με στόχο την παροχή λειτουργικών δαπανών με τη μορφή μισθολογικού κόστους, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Αυτά γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης για τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο με στόχο την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στη συνάντηση που είχε σήμερα με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιώργος Καρανίκας έθεσε υπόψη του αντιπροέδρου τις θέσεις της ΕΣΕΕ γύρω από μείζονος σημασίας για το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα προβλήματα όπως: α) την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού· β) το ζήτημα της καλύτερης πρόσβασης των Μμε επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση γ) τη μείωση και τον εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών και ε) την ανάδειξη της δυσλειτουργικότητας των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ταυτόχρονα επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΣΕΕ για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνέχιση της συνεργασίας Υπουργείου και ΕΣΕΕ γύρω από τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
Δράσεις
Ο κ. Δραγασάκης αφού άκουσε τα αιτήματα της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου και συζήτησε διάφορα θέματα με τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής:
-Στην εξέταση ενός είδους ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού,
-Στην διεύρυνση των δράσεων του ΕΣΠΑ, ώστε να περιλαμβάνουν πρακτικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η προώθηση της «εργαλειοθήκης της επιχειρηματικότητας»,
-Στις μικροπιστώσεις, των οποίων το πλαίσιο σύντομα νομοθετείται, ως δανείων περιορισμένου ύψους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς εγγυήσεις,
-Στην χαλάρωση των κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού με την αύξηση του εισαγωγικού ορίου ένταξης που απαιτεί έκθεση βιωσιμότητας,
-Στην ψηφιακή σύσταση επιχειρήσεων, η οποία σύντομα θα διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει και τις ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία τους,
-Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης, το οποίο θα μηδενίσει τις άδειες και θα εστιάσει κυρίως στον έλεγχο της λειτουργίας,
-Στο νέο πλαίσιο εποπτείας της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πρόληψη, που θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του ΓΕΜΗ και των υπηρεσιών του και διασφαλίσεις προληπτικού χαρακτήρα.
-Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του εμπορίου, με κύριο άξονα την ενθάρρυνση της εξαγωγικής στροφής των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η ειδική γραμματέας κυρία Φωτονιάτα, εστιάζοντας κυρίως στην πρόοδο του προγράμματος των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης ο οποίος συζήτησε με τους συμβούλους της ΕΣΕΕ θέματα όπως η αποτελεσματικότητα του Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης που τόνισε τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και την βελτίωση της λειτουργικότητάς του, που αναμένεται να επιφέρουν.
Στο τέλος της συνάντησης, οι σύμβουλοι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στην αντοχή και δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξης τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαίες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σημεία παρέμβασης Γιάννη Δραγασάκη στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ
Ο υπουργός στην παρέμβασης του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο αυξημένος αριθμός ιδρύσεων επιχειρήσεων. Επίσης, να σημειωθεί, ότι εκτιμάται πως το 2018 οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς, ο κορμός της ανάκαμψης της οικονομίας στηρίζεται στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και, γενικότερα, τη μεσαία τάξη – μια τάση που είναι βεβαίως ακόμη στην αρχή.
-Με τη δομή που έχει η ελληνική κοινωνία χωρίς την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό και η πολιτική μας είχε αυτό τον πολιτικό στόχο. Αρχικά δώσαμε βάρος στην αντιμετώπιση των πιο ακραίων μορφών φτώχειας ώστε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια βαθμιαία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που κατακτούμε διευρύνουμε το φάσμα της πολιτικής μας για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας.
-Τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα την αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με στοχευμένες δράσεις και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, καταργούμε τους μεσάζοντες και τις διαμεσολαβήσεις αντικειμενοποιώντας τις σχέσεις με το κράτος. Διευρύνουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης με ενεργητικές δράσεις και εργαλεία πέραν του τραπεζικού συστήματος. Ενισχύουμε την καινοτομία την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα διότι μόνο έτσι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγέθη του διεθνούς ανταγωνισμού. Δημιουργούμε νέους θεσμούς και πολιτικές και αντιμετωπίζουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και επιτρέπουμε την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.