Οι θέσεις του για τη διαφημιστική, οι παρεμβάσεις του από την ΕΕΝ και η χρυσή Golden Union και το fund που σχεδιάζει
Ο Θεόδωρος Βενιάμης συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια για το πρόσωπό του αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσημα τη θέση του.
Πρόκειται μόνο για φιλική σχέση. Οφείλουμε να πιστέψουμε τον εφοπλιστή αν και η υπόθεση με την εταιρεία θα έχει απ’ ότι φαίνεται συνέχεια λόγω και των δικών της οφειλών στην αγορά. «Οι σχέσεις μου με την εταιρεία, Mass Athens υπήρξαν τυπικές και κατά το παρελθόν διατηρούσα φιλική σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Τάσο Πυλό». Πριν από την εκλογή του στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 2009, ο Θεόδωρος Βενιάμης θεωρείτο ένας από τους πιο αθόρυβους παίκτες της ναυτιλίας.
Με «πυξίδα» του τη συμβουλή του πατέρα του, Λευτέρη να μην ξεχάσει ποτέ από πού ξεκίνησε και να μην δίνει «τροφή» στους «ομογάλακτους» του ελληνικού εφοπλισμού και στα ΜΜΕ να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέρα από την ναυτιλιακή του δραστηριότητα, δεν του αρέσει να εκτίθεται. Γι’ αυτό και όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της διαφημιστικής εταιρείας, Mass Athens, η οποία οδεύει προς το άρθρο 99 δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση.
Σε πείσμα της αγοράς, συναδέλφων του και που θεωρούσαν σίγουρη τη συμμετοχή του και έλεγαν ότι παλαιότερα ο ίδιος τους είχε πει ότι η εταιρεία ήταν δικιά του.
Τα οικονομικά προβλήματα της διαφημιστικής με το «άνοιγμα» ύψους 45,9 εκατομμυρίων Alter έφεραν αναστάτωση, ντόμινο, σφράγισμα επιταγών.
Από τους πιο ισχυρούς του «σκληρού πυρήνα του ελληνικού εφοπλισμού», ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας Golden Union χαίρει εκτίμησης από την πλειοψηφία των εφοπλιστών σε Ελλάδα και Λονδίνο γι’ αυτό και οι αρχαιρεσίες της 4ης Φεβρουαρίου 2009 του «χάρισαν» την προεδρία της ΕΕΕ με 17.044 ψήφους, διαδεχόμενος τον Νίκο Ευθυμίου, πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Έτσι, σημείωσε μια ακόμη πρωτιά, εκείνη που ένας «πράσινων» φίλαθλων αισθημάτων εφοπλιστής μπαίνει επικεφαλής στην Ένωση, αφήνοντας μάλιστα 10 θέσεις πίσω του τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Άνθρωπος ψύχραιμος, αισιόδοξος και με όραμα έφερε… αέρα ανανέωσης στην ΕΕΕ, εφαρμόζοντας όμως και όσα είχε διδαχθεί από τους πέντε προηγούμενους προέδρους τους, στο πλευρό των οποίων θήτευσε.
Στην… ανανέωση του θεσμού βοήθησαν βέβαια και οι ισχυρές διασυνδέσεις που διαθέτει στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους πάντα αντιμετώπιζε ως χρήσιμους συνομιλητές για την προώθηση των στόχων της ναυτιλίας. Φιλοσοφία του είναι πως οι πολιτικοί έχουν… ανάγκη τους εφοπλιστές, αφού οι εισπράξεις από τη ναυτιλία αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ και όχι το αντίστροφο. Έτσι, έχει «χτίσει» αποστάσεις ασφαλείας από το να τον ταυτίσουν με τα δύο μεγάλα κόμματα.
Η ελληνική σημαία
Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του Θεόδωρου Βενιάμη στην Ένωση αγωνίζεται για να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να καταστήσουν την ελληνική σημαία πιο ανταγωνιστική και να έρθουν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο.
Πρώτος διδάξας ο ίδιος, έδωσε το «καλό παράδειγμα», υψώνοντας τη γαλανόλευκη στα οκτώ πλοία που ναυπηγούσε πριν από δύο χρόνια η εταιρεία του, Golden Union στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής, ενώ μέσα σε μια διετία άλλαξε σημαία σε άλλα 12 πλοία του στόλου του.
Ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα ασχολείται διεξοδικά και όχι περιστασιακά με τα προβλήματα και τα ζητήματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, πριν από μερικές μέρες που η κυβέρνηση κατήργησε και πάλι την ύπαρξη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, αντέδρασε έντονα.
Πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση δηλώνει με απλά λόγια την απαξίωση του ελληνικού εφοπλισμού και της σημασίας του στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας.
Μεγάλη σημασία αποδίδει ο κ. Βενιάμης και στη συνεργασία τραπεζών και ναυτιλιακών εταιρειών. Με τη σκέψη πως «ό, τι σου φέρνει χρήμα, δεν το σκοτώνεις» υποστηρίζει πως τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με τη ναυτιλία θα πρέπει να στηρίζουν τις εταιρείες, αφού μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν από αυτό.
Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Fortune», όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν πέσει η ναυλαγορά, είχε απαντήσει: «Στο μυαλό μας δεν έχουμε το αν θα καταρρεύσουν οι ναυλαγορές ή αν θα βρεθούμε μπροστά σε μια ύφεση που θα φέρει η κυκλικότητα της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Χτίζουμε για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν στη ναυτιλιακή εταιρεία, την Golden Union.
Θαλάσσιες Business
Από τότε που ο Χιώτης εφοπλιστής, υλοποιώντας ένα από τα όνειρα του καπετάνιου πατέρα του, ίδρυσε την ναυτιλιακή «Golden Union» (1977) μαζί με τους Γιώργο Γαβριήλ, Μαριάνθη και Χριστόφορο Ανδρεάδη και Ισίδωρο Σαράντη μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Το «ταξίδι» από τα γραφεία της οδού Κολοκοτρώνη, όπου στεγάζονταν τα πρώτα… σχέδια του Θεόδωρου Βενιάμη και των συνεταίρων του, ως εκείνα της οδού Αιτωλικού που βρίσκονται τώρα, στο City του Πειραιά, είχε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.
Η «Golden Union» στο ξεκίνημά της έστρεψε το ενδιαφέρον της στη θαλάσσια μεταφορά τσιμέντου και με το «καλημέρα» ανέλαβε τη διαχείριση δύο τσιμεντάδικων του ομίλου «Ηρακλής».
Στην ουσία εκτελούσε συμβόλαια εργολαβικής μεταφοράς φορτίων, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στα πλοία πολλαπλών καταστρωμάτων για τη μεταφορά αυτοκινήτων και χύδην φορτίου.
Σήμερα, όμως, η ναυτιλιακή του Βενιάμη γράφει… ιστορία στην αγορά των φορτηγών πλοίων. Διαθέτει έναν στόλο 28 πλοίων χωρητικότητας άνω των 2 εκατ. τόνων, ενώ κόντρα στην οικονομική κρίση πριν από έναν μήνα παρήγγειλε άλλα δύο φορτηγά των 76.000 dwt από τα ναυπηγεία Jiangsu Rongsheng.
Πέντε από τα εν ενεργεία φορτηγά είναι υπό τη διαχείριση της World Management Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει και ως πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών και προσωπικά ως πλοιοκτήτης ο Θεόδωρος Βενιάμης και στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας.
Πριν από έναν χρόνο περίπου η Golden Union σύναψε συμβάσεις συνεργασίας που αφορούν στην κατασκευή πλοίων και τη ναύλωσή τους με τον κινέζικο κολοσσό της Cosco.
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιάμη να σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτιλιακού fund, το οποίο θα αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση στον χώρο του εφοπλισμού.
Η συγγένεια με την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη και η Χίος
Παραδοσιακός Χιώτης εφοπλιστής, αλλά και παραδοσιακός οικογενειάρχης στο σπίτι του Θεόδωρου Βενιάμη και της συζύγου του Ελένης Γαβριήλ, συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειάς του κάθε Κυριακή μεσημέρι, μια συνήθεια που τηρείται ευλαβικά από τα χρόνια ακόμη που ο ίδιος ήταν παιδί και ο καπετάνιος πατέρας του τού δίδαξε την αξία της οικογένειας.
Οι δύο γιοι του, Λευτέρης και Νικόλας βαδίζουν στα χνάρια του ως προς το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, ενώ μεγάλη είναι η αδυναμία του στη μοναχοκόρη του, Μαιρίνη.
Η τελευταία είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, γιο του γνωστού μεγαλοξενοδόχου Νίκου Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι πλέον δεν ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα μεταξύ τους εξαιτίας ενδοοικογενειακών και περιουσιακών συγκρούσεων.
Έτσι, άθελά της και η οικογένεια Βενιάμη μέσω της συγγένειας που έχουν αποκτήσει με την οικογένεια των ξενοδόχων, έχουν… εμπλακεί στην σύρραξη.
Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, αφού ο σύζυγος της Μαιρίνης έχει ταχθεί στο πλευρό της μητέρας του Πόπης και της αδελφής του Τίνας, υποστηρίζοντας πως ο πατέρας του μεροληπτεί υπέρ της μικρής τους αδελφής, Μαρί.
Μπορεί οι οικογενειακές «φουρτούνες» να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ελληνικού σπιτιού, όμως, αυτό που δεν ξεχνά ο Θεόδωρος Βενιάμης είναι οι «ρίζες» του, ο τόπος καταγωγής του.
Μαζί με τον αδελφό του, Μιχάλη επισκέπτονται συχνά το Βροντάδο της Χίου από όπου κατάγονται και μεγάλωσαν.
Η φιλανθρωπική και κοινωνική τους δραστηριότητα είναι ονομαστή στην περιοχή, με το σπουδαιότερο έργο τους να αποτελεί το 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου «Ελευθέριος Βενιάμης», το οποίο έχτισαν στη μνήμη του πατέρα τους.
Η αγάπη του τελευταίου για τα γράμματα, αλλά και οι δικοί τους στενοί δεσμοί με τα νιάτα του νησιού τούς ώθησαν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο σχολείο, άρτια εξοπλισμένο για τα παιδιά της περιοχής. Τα δύο αδέλφια και η μητέρα τους, Ειρήνη θεώρησαν ηθική υποχρέωση να υλοποιήσουν το όραμα του πατέρα τους.
Η συνεργασία με τον Βγενόπουλο και τα Mediterra
Δημιουργικός άνθρωπος, με πολυσχιδή δραστηριότητα, ο Θεόδωρος Βενιάμης δεν επαναπαύτηκε μόνο στη ναυτιλία, αλλά επεκτάθηκε και στις στεριανές business.
Άλλωστε όπως συνηθίζει να λέει «ποτέ δεν πρέπει να μένεις στάσιμος, αλλά να επενδύεις, κάθε φορά που προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία».
Έτσι, μπορεί η αγάπη του για τη θάλασσα να είναι μεγάλη και ο ίδιος να δηλώνει πως αισθάνεται περισσότερο ως καπετάνιος, αλλά η επιχειρηματική του δραστηριότητα έχει «απλώσει φτερά» και σε άλλους τομείς, από τον τραπεζικό κλάδο και το λιανεμπόριο μέχρι τις κατασκευές.
Η στενή φιλία που τον συνδέει με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τους οδήγησε και σε επιχειρηματική συνεργασία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι μέτοχος στη Marfin, ελέγχοντας ποσοστό της τάξεως του 5% περίπου, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια τράπεζα που διαθέτει ισχυρά οικονομικά μεγέθη.
Πολλές είναι και οι συμμετοχές του Χιώτη εφοπλιστή σε κατασκευαστικές εταιρείες, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική πολλών πλοιοκτητών να επενδύουν και στο real estate. Βέβαια, σήμερα που τα ακίνητα και τα οικόπεδα έχουν απολέσει μέρος της αξίας τους λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τέτοια χαρτοφυλάκια ενέχουν ρίσκο. Όμως, επειδή η αγορά των ακινήτων πάντα κάνει «κύκλους» και όπως του έλεγε ο πατέρας του, Λευτέρης «η γη δεν χάνει ποτέ την αξία του», ο ίδιος πιστεύει πως η «κρίση είναι μπόρα που θα περάσει» και η απόσβεση θα έλθει.
Μετοχική συμμετοχή της τάξεως του 3% διαθέτει όμως, και στην εταιρεία Mediterra, η οποία ελέγχει τα καταστήματα Mastiha Shop, αφού ως Χιώτης θέλει να προάγει το βασικό προϊόν του νησιού του με διεθνή αναγνώριση, την μαστίχα.
Στην απόφασή του να επενδύσει στα Mastiha Shops συνέβαλαν και οι επίσης καλοί του φίλοι, Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος, Γιώργος Κορρές και η οικογένεια Σαρόγλου από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Mediterra ελέγχει ένα δίκτυο 12 καταστημάτων με προοπτικές επέκτασης και το business plan για να καθιερωθεί η μαστίχα και στις αγορές του εξωτερικού είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας.
Εκτός από τις επιχειρήσεις του, ο Θεόδωρος Βενιάμης είναι πιστός φίλαθλος του Παναθηναϊκού, τον οποίο παρακολουθεί συχνά- όταν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις το επιτρέπουν- από τις εξέδρες των επισήμων.
Η αγάπη του αυτή για το «Τριφύλλι» και οι φιλικοί του δεσμοί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά και το γεγονός ότι υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΕΚ, πυροδότησαν τα σενάρια πριν από έναν χρόνο περίπου που τον ήθελαν να μπαίνει ως νέος «παίκτης» στην ΠΑΕ.
Σενάρια που διέψευσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του πως «πάντα ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά στον ΠΑΟ, αλλά προτιμώ να παραμείνω ως φίλαθλος».