“Εγώ πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που καλούμαστε να κυρώσουμε ίσως είναι από τα σημαντικότερα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων ίσως και των δεκαετιών” είπε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον Realfm 97,8.
“Νομίζω ότι μπαίνουν σε μία νέα κατάσταση οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα από τη μία, τερματίζει μία διένεξη που εμπόδισε τις διεθνείς μας σχέσεις, εξέθρεψε τον εθνικισμό και το μίσος και δίχαζε τους ίδιους τους λαούς μας. Το μακεδονικό δηλητηριάζει 30 χρόνια το εσωτερικό της πολιτικής ζωής της Ελλάδας”, δήλωσε η κ. Φωτίου.
“Σήμερα που υποτίθεται ότι οι γείτονες υπερνίκησαν τον εθνικισμό του, ξαναζούμε σκηνές του 91-92, ξανακούμε εθνικιστικές κραυγές που επιχειρούν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Φοβάμαι για τον ίδιο ακριβώς λόγο όπως και τότε, δηλαδή για να χτιστούν νέες πολιτικές καριέρες πάνω στο Μακεδονικό” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Έχει μεγάλη σημασία να αποκλείσουμε τους γυρολόγους του φόβου στον ελληνικό λαό. Έχει μεγάλη σημασία να δημιουργήσουμε μία μεγάλη προοδευτική ριζοσπαστική παράταξη ενάντια στον φόβο που δημιουργείται από πολλαπλές αιτίες. Εγώ πιστεύω ότι η πολεμική κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μέρος της προσπάθειας να ανατραπούν όσα κατάφερε ο λαός και αυτή η κυβέρνηση αυτά τα δύσκολα χρόνια και να πάμε πίσω στις πολιτικές που μας κατέστρεψαν και σε αυτούς που μας κατέστρεψαν. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες και στο μέλλον είναι ο διάλογος με δημοκρατικούς κανόνες. Δηλαδή, υπάρχουν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς πήραμε το πολιτικό ρίσκο να ακουστούν όλες οι αντιρρήσεις. Αλλά πρώτα να καταλάβουμε ποια είναι η θέση σήμερα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ… Εάν έκανε ή δεν έκανε τον ρόλο της καλά η Αστυνομία αυτό θα αποδειχθεί, δεν είναι κάτι που θα κρυφτεί. Όλα θα διερευνηθούν και όλα στο φως. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι η επένδυση στον φόβο, ο οποίος τρέφεται γιατί μεγάλα στρώματα της κοινωνία χτυπήθηκαν από την κρίση και επομένως αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Αυτό είναι ο φόβος για το αύριο, πάνω σε αυτόν δεν μπορεί να χτίζονται νέες πολιτικές καριέρες, πρέπει να είμαστε όλοι έντιμοι”.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό η κ. Φωτίου είπε ότι “είναι ζητήματα που συμφωνήσαμε τον Σεπτέμβρη μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι ζητήματα προαποφασισμένα, το ύψος της ανόδου του κατώτατου συζητιέται με βάση μεγάλες εκθέσεις και μεγάλες αναλύσεις… Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι ο υποκατώτατος θα καταργηθεί. Αυτά όλα είναι μεταμνημονιακή συνθήκη, δηλαδή σε πολλά πράγματα έχουμε μεγάλους βαθμούς ελευθερίας. Αυτό φοβάται η ΝΔ, αυτό φοβάται και το ΚΙΝΑΛ”.