Αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσει κανείς πόσο πρόθυμες είναι οι αγορές να συγχωρήσουν, αυτή είναι τώρα, σχολιάζει ο Μάρκους Άσγουορθ, αρθογράφος στο Bloomberg και βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Όπως εξηγεί στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τα αρνητικά αισθήματα», το κλίμα βοηθούν οι πρόσφατες άκρως επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αυτή τη στιγμή, τονίζει, υπάρχει τεράστια ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, που προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από τα γερμανικά. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί αυτό να ανοίξει τον δρόμο για την Ελλάδα;
Ο αρθογράφος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πούλησε τελευταίο χρέος το Φεβρουάριο του 2018, προσθέτοντας ότι το επταετές ομόλογο από το οποίο αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, τα πήγε πολύ άσχημα, μετά την έκδοση. «Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα κακής συγκυρίας, καθώς ήρθε εν μέσω εντυπωσιακής αναταραχής στις αγορές. Αλλά ήταν και μία υπερβολικά επιθετική κίνηση, με απτέλεσμα το επιτόκιο του 3,5% να εκτιναχθεί 60 μονάδες βάσης, σχεδόν αμέσως μετά την έκδοση» εξηγεί.
Η εξέλιξη άφησε αρκετά αρνητικά συναισθήματα και κράτησε την χώρα εκτός αγορών, σχολιάζει, σημειώνοντας: «Για να είμαστε δίκαιοι, ενδεχομένως να μην είχε τόσο νόημα να βγει στις αγορές, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία και της ανόδου των επιτοκίων των ομολόγων, καθώς ο δανεισμός θα ήταν ακριβός».
Ωστόσο η ισπανική και η ιταλική επιτυχία σημαίνουν ότι «ίσως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μία μετριοπαθή έκδοση τριετούς ή 5ετους ομολόγου» εκτιμά. Αν και οι αποδόσεις εξακολουθούν να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι βρίσκονταν τον Φεβρουάριο του 2018, έχουν υποχωρήσει περίπου 25 μονάδες βάσης τον τελευτάιο μήνα.
Το ζητούμενο, υπογραμμίζει, είναι να αποφευχθεί η μοίρα της περσινής έκδοσης. «Η Ελλάδα έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα να ξεπεράσει, αλλά το να ανέβει και πάλι στο τρένο των εκδόσεων ομολόγων θα ήταν ένα μεγάλο βήμα» καταλήγει.