«H ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι κάθε φορά αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είχαμε νέα τραγικά συμβάντα το περασμένο σαββατοκύριακο, με απώλεια ζωών και ανθρώπους που περίμεναν να διασωθούν», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε αναλυτική συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
Και προσθέτει: «Είναι ασύλληπτο, ενώπιον αυτών των τραγωδιών, οι χώρες μέλη να μένουν θεατές. Και δεν μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις πάντα οι ίδιες χώρες».
Ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζει ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις κοινής και ευρείας αποδοχής. «Για τον λόγο αυτό δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι για μια συνολική αλλαγή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Δουβλίνου. Αλλά μέχρι να πετύχουμε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις χώρες μέλη, με στόχο προσωρινές συμφωνίες», εξηγεί στην Il Messaggero .
Υπογραμμίζει δε, ότι οι συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ήταν «εποικοδομητικές», και ότι υπάρχουν κοινές προτεραιότητες: «η περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η συνέχιση των προσπαθειών με τρίτες χώρες για την μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και την αύξηση τον επαναπατρισμών όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν. Και η καταβολή προσπαθειών υπέρ μιας βιώσιμης λύσης, μέσω ενός πραγματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνει, επίσης, ότι ανακουφίστηκε που μπόρεσε να βρεθεί μια λύση που επέτρεψε σε όλους τους μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν στα δυο πλοία ΜΚΟ, να αποβιβαστούν στην Μάλτα. «Αλλά πιστέψτε με, δεν ήταν κάτι το εύκολο, για να φτάσουμε σε αυτή την λύση εργάστηκα σε στενή επαφή με πολλούς ευρωπαίους υπουργούς», προσθέτει.