Πώς θα διαμορφωθεί ο Κοινοβουλευτικός χάρτης μετά από έναν ξαφνικό «θάνατο» των ΑΝΕΛ
Του Κώστα Νούση
«Είναι ίσως η τελευταία φορά που με βλέπετε να μιλάω από το βήμα της Βουλής ως πρόεδρος των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων”» υποστήριξε το βράδυ της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την Συμφωνία των Πρεσπών, με τους Δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα, τόσο στα θεωρία όσο και στους διαδρόμους της Βουλής, να αναζητούν λύση στον γρίφο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Κάπως έτσι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ξαφνικό «θάνατο» της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ο λόγος; Μετά τις διαγραφές του Βασίλη Κόκκαλη και της Έλενας Κουντουρά οι ΑΝΕΛ έμειναν με πέντε συν έναν βουλευτές (ο προερχόμενος από το Ποτάμι Αριστείδης Φωκάς). Ουσιαστικά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και με το ένα πόδι χωρίς ΚΟ.
Με το πέρας της ψηφοφορίας σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Παπαχριστόπουλος –ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών- έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του. Στην περίπτωση αυτή θα τον αντικαταστήσει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος παραμένει υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο και διαφορετική να ήταν η κατάσταση, το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο έχει επέλθει προ πολλού. Ως εκ τούτου η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μένει με πέντε βουλευτές.
Με την είσοδο τον Αριστείδη Φωκά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως όλα δείχνουν η κατάσταση δεν σώζεται, καθότι ο κανονισμός της Βουλής, ναι μεν ορίζει ότι ο υποχρεωτικός αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας είναι πέντε, ξεκαθαρίζει όμως ότι όλοι τους θα πρέπει να έχουν εκλεγεί από το ίδιο κόμμα.
Εξηγώντας την κατάσταση, ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως ενορχηστρωτή, αποκαλώντας τον προδότη.
Εφόσον λοιπόν προχωρήσουν οι εξελίξεις τότε οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα προστεθούν στην πτέρυγα των Ανεξάρτητων Βουλευτών.
Πώς είναι διαμορφωμένος ο Κοινοβουλευτικός χάρτης
ΣΥΡΙΖΑ – 145 βουλευτές – 35,46%
Νέα Δημοκρατία – 78 βουλευτές – 28,09%
Δημοκρατική Συμπαράταξη – 19 βουλευτές – 6,99%
Χρυσή Αυγή – 16 βουλευτές – 6,29%
Ανεξάρτητοι Βουλευτές – 16 βουλευτές
ΚΚΕ – 15 βουλευτές – 5,55%
Ανεξάρτητοι Έλληνες – 6 βουλευτές – 3,69%
Ένωση Κεντρώων – 5 βουλευτές – 3,44%
Εάν τελικά οδηγηθεί σε διάλυση η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τότε οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ανέλθουν στους 21 βουλευτές, γεγονός το οποίο εάν δημιουργούσαν δικό τους κόμμα τότε αυτό θα ήταν τρίτη δύναμη.