Αγωγή – μαμούθ, μέσω της οποίας διεκδικεί αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη από αδικοπραξία κατέθεσε το Υπερ-ταμείο κατά των υπευθύνων της Folli-Follie.
Μάλιστα, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αναφέρει στην αγωγή της πως ζητά το συγκεκριμένο ποσό ως χρηματική ικανοποίηση, ενώ σε περίπτωση που η ελληνική Δικαιοσύνη δεν επιδικάσει το επίμαχο ποσό, τότε επικουρικά ζητείται το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για άλλη αιτία.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του news247.gr η αγωγή στρέφεται τόσο κατά των Δημήτρη, Αικατερίνη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, όσο και άλλων πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, που έχουν καταστεί κατηγορούμενοι στην έρευνα για την οικονομική διαχείριση του Ομιλου.
Το Υπερταμείο βρέθηκε να στρέφεται κατά κατηγορούμενων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie, εξαιτίας των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μεταβιβάστηκαν σε αυτό. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, «το Δημόσιο πούλησε τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) και πήρε μετοχές της Folli Follie».
Μάλιστα, το οικονομικό στέλεχος του Υπερταμείου που προτάθηκε ως μάρτυρας, χαρακτήρισε τα ΚΑΕ «διαμάντι», που μεταβιβάστηκαν στη πολυεθνική έναντι μετοχών: «Μετά τη συγχώνευση, ο Όμιλος έχει βγάλει χρήματα. Αν και εκείνη την περίοδο, τα στοιχεία ήταν πειραγμένα, τότε υπάρχει ζήτημα». Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σήμερα η εταιρία δεν έχει κεφάλαια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σχετίζεται με την κινεζική θυγατρική του, η οποία έχει ζημίες και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.
Το οικονομικό στέλεχος, θέλοντας να επισημάνει τη ρευστότητα της υπάρχουσας κατάστασης, έκανε ξεχωριστή αναφορά σε ακίνητο στις Σπέτσες, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι ενεχυριάστηκε πρόσφατα και έτσι υπάρχει αποξένωση από την περιουσία της εταιρίας. Πρόκειται για την πολυτελή βίλα του Δημ. Κουτσολιούτσου, που κοστολογείται στα 36,4 εκατομμυρίων ευρώ και -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ενεγράφη προσημείωση εξαιτίας δανείου από μια εταιρεία με το όνομα Petrus AG και έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.
Για το θέμα, η πλευρά του Δημ. Κουτσολιούτσου υποστήριξε πως έπρεπε να αποπληρωθεί το συγκεκριμένο τραπεζικό δάνειο, ενώ το στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης της Folli Follie ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει δεσμευθεί εξ ολοκλήρου η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρίας. Αναφορικά με τη ζημία που υποστηρίζει ότι έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, την ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών των ΚΑΕ «δεν έγινε καμία πληρωμή για να θεωρηθεί ότι υπήρξε ζημία».
Τέλος, αρνήθηκε αυτό που αναφέρει στην αίτησή του το Υπερταμείο, ότι δηλαδή «υπήρχαν υψηλές καταβολές μισθών και αποζημιώσεων για αυτό και φούσκωναν τα στοιχεία». Σύμφωνα με το μάρτυρα, «κίνητρα για να παραποιηθούν στοιχεία δεν υπήρχαν».