Στόχος υποκλοπών είχαν γίνει τα κινητά τηλέφωνά τους, ανακάλυψαν πέντε υψηλόβαθμοι ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας, λίγο αφού η Σκότλαντ Γιάρντ ξεκίνησε μια πρώτη ποινική έρευνα για παρακολουθήση τηλεφώνων από την εφημερίδα «The News of the World» το 2006, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times».
Η αποκάλυψη δημιουργεί ερωτήματα μήπως οι αστυνομικοί δεν προσπάθησαν να ερευνήσουν επιθετικά την ταμπλόϊντ εφημερίδα φοβούμενοι ότι θα αποκαλύψει δικά τους μυστικά, επισημαίνουν οι «New York Times».
Βλαπτικοί ισχυρισμοί για τις ιδιωτικές ζωές δύο από από τους υψηλόβαθμους αυτούς αξιωματικούς διατυπώθηκαν από άλλα ειδησεογραφικά μέσα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Εργαζόμενοι στην ταμπλόϊντ, «News of the World», η οποία ανήκε στον όμιλο News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοκ και έκλεισε, κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν φωνητικά μηνύματα από κινητά και δωροδοκούσαν Βρετανούς αστυνομικούς και άλλους αξιωματούχους για πληροφορίες οι οποίες γίνονταν αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας.
Ερωτηθείς εάν η βρετανική αστυνομία γνωρίζει τις πληροφορίες των «New York Times», εκπρόσωπός της απάντησε στο Λονδίνο πως τις γνωρίζει.
Ο επικεφαλής των ερευνητών στην αρχική υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Aντι Χέϊμαν, είχε παραιτηθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία το Δεκέμβριο του 2007.
Μέλη του κοινοβουλίου προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί οι ερευνητές είχαν αποφασίσει να περιορίσουν την αρχική έρευνα για τις υποκλοπές αυστηρά στο 2006, αναφέρουν οι «New York Times».
Ο Χέϊμαν, ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας Τζον Γέϊς και αρκετοί άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει η εφημερίδα.
Η επιτροπή εξετάζει εάν το γεγονός ότι είχαν γίνει υποκλοπές στα τηλέφωνα αστυνομικών επέδρασε στο εύρος της αρχικής έρευνάς τους, προσθέτουν οι «Times», σύμφωνα με τους οποίους η επιτροπή ανησυχεί επίσης για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τους ερευνητές, επειδή ήταν οι ίδιοι θύματα των ανθρώπων που ερευνούσαν.