Η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι «δεν είναι λογικό» η Ισπανία και η Ιταλία «να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών”, επειδή οι οικονομίες τους είναι «ιχυρές και διαφοροποιημένες».
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν κάθετα χθες Δευτέρα, εξαιτίας του φόβου για μια μετάδοση σ’ αυτές τις δύο χώρες της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.
«Δεν είναι λογικό η Ισπανία ή η Ιταλία να πλήττονται από την αστάθεια των αγορών. Έχουμε οικονομίες διαφοροποιημένες, ισχυρές, που ανέκαθεν κατάφερναν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα», δήλωσε η Σαλγάδο στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena Ser.
«Αν είμαστε ικανοί να μεταδώσουμε την αποφασιστικότητα που έχουμε όλοι, οι αγορές θα έπρεπε λογικά να ηρεμήσουν», πρόσθεσε.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας έφτασαν σε ιστορικά ρεκόρ από τη δημιουργία της ευρωζώνης εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς πιο σίγουρες τοποθετήσεις, κυρίως τίτλους χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α από τους οίκους αξιολόγησης.
Η κατάσταση καθίσταται πιο επικίνδυνη καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να διασωθεί η Ισπανία. «Ενώ η διεθνής κοινότητα μπορεί να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ισπανία, καθώς η συνεισφορά της στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά σημαντική», εξήγησε ο Λοράν Ζερονιμί, διευθυντής διαχείρισης των επιτοκίων στην εταιρεία Swiss Life Gestion Privee.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση της Ισπανίας είναι δυσκολότερο να γίνει κατανοητή εξαιτίας της διοικητικής διαίρεσής της και η εγγύτητά της με την πορτογαλική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές δυσκολίες, την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη.
Η Ιταλία είναι λίγο καλύτερα εξοπλισμένη, όμως βρίσκεται επίσης σε πολύ εύθραυστη κατάσταση λόγω του υπόβαθρου των πολιτικών εντάσεων.