Το ένα εκ των δυο ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά που προβλέπονται στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων (ΑΝΑΣΑ) ξεκίνησε να συναρμολογείται στο Ηράκλειο, φέρνοντας την Κρήτη στον αστερισμό της καινοτομίας και καθιστώντας την πρωταγωνίστρια της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο «ΡΟΜΠΟΤάκης» όπως έχει ονομαστεί, θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ με σκοπό να επιδιορθώνει άμεσα πιθανές δυσλειτουργίες που θα εντοπίζονται στην πράξη. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του ΕΣΔΑΚ, της ΔΕΔΙΣΑ, του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ, του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental για την ανάπτυξη.
Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 950.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, σε Ηράκλειο και Χανιά, μια συνεργασία σταθμό στο πνεύμα της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας, η οποία θέτει τη ρομποτική τεχνολογία στην υπηρεσία των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Τα δύο συστήματα ρομποτικής διαχείρισης αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2019.
Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.), τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΕΣΔΑΚ και ΔΕΔΙΣΑ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί:
-Μείωση κινδύνων για την υγεία του προσωπικού στο στάδιο της διαλογής.
-Βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής των απορριμμάτων.
-Αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα.
-Υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης, λόγω της τακτικής του «πιασίματος» (98-99% αντί του «φυσήματος» (>93-95%).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθεί τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ και έχει
ως στόχους – ορόσημα για το 2020 τη δραστική μείωση των κατά κεφαλή παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και την προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίησή τους και στην ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιο-αποβλήτων, η οποία να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ).