Διαφορετική θα είναι η εικόνα της Γης από το διάστημα στα τέλη του τρέχοντος αιώνα, καθώς πάνω από το 50% των ωκεανών της Γης θα έχει αλλάξει χρώμα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο φυτοπλαγκτόν των θαλασσών, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών, με επικεφαλής τη Στέφανι Ντούντκιεβιτς του Τμήματος Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και του Πλανήτη του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», εκτιμούν ότι έως το 2100 περισσότερο από το 50% των ωκεανών της Γης θα έχει αλλάξει χρώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή που ανεβάζει τη θερμοκρασία (και) των ωκεανών, αλλάζει σταδιακά τη σύνθεση του φυτοπλαγκτού και κατά συνέπεια το χρώμα των ωκεανών, καθώς διαφορετικά είδη φυτοπλαγκτού απορροφούν και αντανακλούν διαφορετικά το φως.
Συγκεκριμένα, η αλλαγή των θερμοκρασιών στη θάλασσα θα αλλάξει την κατανομή του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού (επιφανειακών μικροοργανισμών που φωτοσυνθέτουν), εκτιμούν οι ειδικοί. Καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ηλιακού φωτός, η μείωση του αριθμού τους σε θερμότερες υποτροπικές και εύκρατες περιοχές, όπως ο Βόρειος Ατλαντικός, είναι πιθανό να ενισχύσει το χρώμα του ωκεανού σε μια πιο φωτεινή απόχρωση του μπλε. Από την άλλη, περιοχές του ωκεανού πιο πράσινες σήμερα, όπως κοντά στους πόλους, θα γίνουν ακόμη πιο βαθυπράσινες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.
«Οι αλλαγές δεν θα φαίνονται τεράστιες με γυμνό μάτι και ο ωκεανός θα δείχνει ακόμη πιο μπλε στις υποτροπικές περιοχές και πιο πράσινος κοντά στον Ισημερινό και στους πόλους. Όμως, θα είναι αρκετά διαφορετικός, ώστε να επηρεάζει όλη την υπόλοιπη τροφική αλυσίδα που βασίζεται στο φυτοπλαγκτόν» δήλωσε η Ντούτκιεβιτς.
Η όλη διαδικασία οφείλεται στ’ ότι το χρώμα του ωκεανού εξαρτάται από το πόσο φως του Ήλιου αλληλεπιδρά με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο νερό. Τα μόρια του νερού απορροφούν σχεδόν όλο το ηλιακό φως με εξαίρεση το μπλε τμήμα του φάσματος, το οποίο αντανακλάται, με αποτέλεσμα οι σχετικά γυμνές από ζωή περιοχές του ανοιχτού ωκεανού να φαίνονται από το διάστημα ότι έχουν βαθύ μπλε χρώμα.
Αν όμως μέσα στο νερό υπάρχουν οργανισμοί, που απορροφούν και αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, τότε το χρώμα του ωκεανού αλλάζει. Για παράδειγμα, το φυτοπλαγκτόν περιέχει χλωροφύλλη, που απορροφά κυρίως το μπλε τμήμα (και πολύ λιγότερο το πράσινο) του φάσματος του φωτός για να παράγει άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης, με αποτέλεσμα το πράσινο να αντανακλάται από τον ωκεανό, ο οποίος έτσι φαίνεται να έχει πρασινωπή απόχρωση.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της επιστημονικής ομάδας βασίζονται στο κυρίαρχο σενάριο ότι η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Μετεωρολογικός Οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι η Γη θα υπερθερμανθεί μεταξύ τριών και πέντε βαθμών μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Μόνο εάν εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές, το χρώμα των ωκεανών μπορεί να παραμείνει το ίδιο, κάτι που θα απαιτούσε σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων.