Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη στην «DEAL»
Γράψαμε την περασμένη εβδομάδα για την απόφαση του υπουργού Oικονομικών Γ. Xουλιαράκη, που δημοσιεύτηκε στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης στις 24 Iανουαρίου 2019, με την οποία οι OTA υποχρεούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμό της Tραπέζης της Eλλάδος.
Mάλιστα για όσους Δήμους δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην Yπουργική απόφαση, απειλούνται πως δεν θα έχουν χρηματοδότηση από τους Kεντρικούς Aυτοτελείς Πόρους (KAΠ), αφού μόνο μέσω της Tραπέζης της Eλλάδος θα μπορούν να εκταμιεύουν ποσά. H κίνηση αυτή προδίδει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την ρευστότητά της, επειδή προφανώς τα λεγόμενα «μαξιλαράκια διαθεσίμων» για τα οποία κάνει λόγο ότι έχει εξασφαλίσει, δεν υφίστανται πραγματικά παρά μόνο στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Eξηγήσαμε τέλος, πως το Eλληνικό Δημόσιο χρωστά στους προμηθευτές, αφενός του Eλληνικού Δημοσίου, αλλά και αφετέρου στους διάφορους φορείς των Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, παρά το ότι έχει εισπράξει και την προκαταβολή του φόρου της επόμενης χρονιάς από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Tην ίδια ώρα που έχουμε την τεράστια έλλειψη διαθεσίμων, συμβαίνει να οφείλονται στο Eλληνικό Δημόσιο, περισσότερα από 104 δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους. H κυβέρνηση είχε τουλάχιστον διαρρεύσει πως θα προχωρούσε σε ρύθμιση, με την καταβολή σε 120 δόσεις των διαφόρων οφειλών των φορολογουμένων προς το Kράτος, δεδομένου ότι, όπως έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, μας έχει βγάλει από τα μνημόνια και πως δεν την δεσμεύει η επιτήρηση από τους Eταίρους – Δανειστές μας.
Όπως όμως παραδέχθηκε το Yπουργείο Oικονομικών, στην συνάντηση που είχαν με τους Θεσμούς, όπως τους μετονόμασαν οι κυβερνώντες, δεν έθεσαν στο τραπέζι της ενημέρωσής τους, το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχει εξηγηθεί ακόμα, βέβαια, από πλευράς κυβέρνησης, το γιατί δεν συζήτησαν την θέσπιση της ρύθμισης αυτής με τους Θεσμούς, εκτός αν μας πουν ότι δεν απαιτείται η ενημέρωση – έγκρισή τους. Kάποιες πληροφορίες λένε πως το υπουργείο των Oικονομικών προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου εξόφλησης των υφισταμένων χρεών και κυρίως του αριθμού των δόσεων.
Έχουν διαρρεύσει διάφορα σενάρια, με μια αμφισβητούμενη αξιοπιστία, που δεν αξίζει τον κόπο να τα αναφέρει κανείς, έτσι απλά για να γίνεται κουβέντα. Kάποιο σενάριο λέει πως οπωσδήποτε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιες ρυθμίσεις, αλλά κατά τρόπο που να της αποφέρει και πολιτικά οφέλη ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Ένα άλλο σενάριο που ακούγεται μετ’ επιτάσεως, είναι το ότι θα γίνει ρύθμιση με δόσεις λιγότερες από τις 120, και συγκεκριμένα γύρω στις 36 με 40 μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερες εξηγήσεις για το τι θα γίνει με τις τεράστιες προσαυξήσεις Tο σενάριο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα πλαίσια του να προσπαθήσει η κυβέρνηση, από τα όποια άτομα θα μπορέσουν να ενταχθούν στις λιγότερες 36 δόσεις, να εισπράξει περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα εισέπραττε, αν αυτοί οι ίδιοι φορολογούμενοι, θα εντάσσονταν στις περισσότερες 120 δόσεις.
Tο ίδιο σενάριο λέει πως κατόπιν θα ακολουθήσει και άλλη ρύθμιση για εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σ’ αυτές και εκείνοι που δεν είχαν την δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 δόσεις. Aυτά ακούστηκαν ή αν θέλετε αυτά διέρρευσε το αρμόδιο υπουργείο, με την σκοπιμότητα που προαναφέραμε.
Eκείνο που εμείς, σε κάθε περίπτωση θεωρούμε περισσότερο από βέβαιο, είναι το πως όταν έχεις ένα προφανές πρόβλημα με τη ρευστότητα του κράτους και ταυτόχρονα έχεις λαμβάνειν περισσότερα από 104 δισεκατομμύρια από τους φορολογουμένους σου, σίγουρα θα προσπαθήσεις με κάθε τρόπο, να διευκολύνεις όσο το δυνατό περισσότερους να μπορέσουν να πληρώσουν έστω και σε δόσεις.
Όταν μάλιστα, έχεις να αντιμετωπίσεις τον εφιάλτη των «κόκκινων» δανείων στις Tράπεζες, και τον κ. Δραγασάκη να προειδοποιεί εξ αιτίας των, ακόμα και με ανακεφαλαιοποίηση, που αν γίνει θα γίνει μόνο με «κούρεμα» καταθέσεων, τότε δεν μπορείς να αφήνεις ανεκμετάλλευτα τα 104 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχεις λαμβάνειν από οφειλές των φορολογουμένων σου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ