“Απαιτείται νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, ·μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας της ΠΕΦ.
Στην εκδήλωση, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας του κόμματος κ. Βασίλειος Οικονόμου, την Δημοκρατική Συμπαράταξη η βουλευτής Αττικής κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, το Ποτάμι ο βουλευτής Αττικής κ. Γιώργος Μαυρωτάς.
Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου Β, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά στους παρευρισκόμενους τόνισε τα εξής: «Το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρoνιά και η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι της προσφέρεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη. Αυτό απαιτεί μία ισχυρή παραγωγική βάση με δυνατή ελληνική παραγωγή, δυνατές βιομηχανίες που ερευνούν, καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και εξάγουν. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όλα τα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει και έχει στηρίξει την εθνική οικονομία παρά το αντίξοο περιβάλλον. Έχουμε σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό. Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν. Παράλληλα απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο. Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα 3ετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης».
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρεάς Ξανθός, σημείωσε ότι: «Υπάρχει κοινός τόπος και αρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Είναι πολύ σημαντική η δραστηριότητα της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας φαρμάκου καθώς και αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει της πληγές της από την κρίση και να χαράξει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική. Η Ελλάδα βγαίνει από τον κύκλο της κρίσης, της λιτότητας και της επιτήρησης και ο χώρος του φαρμάκου είναι ένας χώρος παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα πεδίο για θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα σας, είστε ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε και προσπαθούμε με κοινωνικές συναινέσεις να δημιουργήσουμε όρους αναπτυξιακής πολιτικής και αξιοποίησης της προστιθέμενης αξίας που παράγετε».
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλειος Οικονόμου σημείωσε τα εξής: Στέλνω τις ευχές του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για μία δημιουργική χρονιά για τις επιχειρήσεις σας. Η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πορευτεί σε ένα δύσκολο δρόμο με το rebate-clawback να φτάνει πλέον σχεδόν το 1.5 δις ευρώ. Δεν αξίζει τέτοια μοίρα στην δεύτερη εξαγώγιμη βιομηχανία του τόπου. Αν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε τέτοια πίεση τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά για την πορεία της ίδιας της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε την αληθινή δυνατότητα στην φαρμακοβιομηχανία να παράγει και να επενδύει, φεύγοντας από την αμυντική έως τώρα στάση της Πολιτείας και πηγαίνοντας σε μία επιθετική αναπτυξιακή πολιτική με διαρθρωτικά μέτρα».
Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής Αττικής κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: «Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες του χώρου του φαρμάκου έχουμε να λύσουμε όλοι μαζί δύσκολα ζητήματα και να συνδυάσουμε ένα επενδυτικό σοκ με την συνέχιση της προσπάθειας της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς, όμως, τα ισοπεδωτικά μέτρα του rebate και του clawback. Είμαστε ακόμα μακριά από το να επιτύχουμε την απόλυτη πρόσβαση του ασθενή στο κατάλληλο φάρμακο. Γι’ αυτό και πρέπει να τονίσω ότι ήταν δική μας πρωτοβουλία και συγκεκριμένα της Φώφης Γεννηματά η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Χρειαζόμαστε μία νέα αρχή, μία νέα φαρμακευτική πολιτική που θα επενδύει στην καινοτομία αλλά και στην παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Απόστολος Μακρυκώστας, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης, εξάγοντας ελληνικά φάρμακα σε πάνω από 140 χώρες με άμεση και έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας που ξεπερνάει τα 6 δις ευρώ και με συνολική επίδραση στην απασχόληση της χώρας που ξεπερνάει τις 45.000 θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και θα αποτελέσει την βασική σταθερά του νέου στρατηγικού οικονομικού σχεδίου για την επόμενη περίοδο. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εκπόνησε ήδη ειδική μελέτη με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών και των προβλημάτων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς και τον σχεδιασμό των δράσεων για την βιώσιμη ανάπτυξή της».
Κλείνοντας την εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ κ. Φαίη Κοσμοπούλου σημείωσε τα εξής: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσω της ΠΕΦ, με αφορμή και αυτήν την εκδήλωση, δηλώνει “παρών” στην νέα εποχή για τη χώρα μας. Οι εταιρείες- μέλη της ΠΕΦ θα συνεχίσουν και αυτή τη χρονιά την δυναμική πολυεπίπεδη δραστηριότητα τους θέτοντας τα θεμέλια για μία καλύτερη, πιο αισιόδοξη και παραγωγική χρονιά. Ευχή όλων μας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι το 2019 να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μίας περιόδου ευημερίας και προόδου για τον κλάδο, την Οικονομία, για όλους μας».
Τέλος, η κ. Κοσμοπούλου ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΠΕΦ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την συνέχιση, και το 2019, της συνεργασίας της ΠΕΦ με την Ένωση Κοινωφελών Ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» και παράλληλα την έναρξη συνεργασίας με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο και την «Πρωτοβουλία για το Παιδί στην Βόρεια Ελλάδα», ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά της προς την ελληνική κοινωνία.