«Η πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία δεν γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εξαιτίας της διαμάχης της για την ονομασία της με την Ελλάδα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί νέα επίσημη ονομασία μετά την επίτευξη συμφωνίας που της ανοίγει τις πόρτες στην ένταξή της στη Δύση», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.
«Προσθέτοντας έναν γεωγραφικό όρο, η «Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας» ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τις πινακίδες στα σύνορα και στα αεροδρόμια εντός τριών ημερών. Η χώρα τα αλλάζει όλα, θα αρχίσει να εκδίδει νέες πινακίδες κυκλοφορίας τους επόμενους μήνες και θα τυπώσει νέα χαρτονομίσματα του χρόνου. Η Ελλάδα έως τώρα αντιτίθετο στη χρήση του όρου «Μακεδονία» κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για εδαφικές διεκδικήσεις.
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλά μπορούμε και θα δημιουργήσουμε το μέλλον της φιλίας μας, της εταιρικής μας σχέσης και της συνεργασίας. Μακάρι η σημερινή μέρα να γίνει η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ . Η αλλαγή της ονομασίας αποτελεί νίκη για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ , που ανήλθε στην εξουσία 18 μήνες πριν, με τη δέσμευση ότι θα επιτύχει συμφωνία με την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την ένταξη της χώρας την περασμένη βδομάδα και ο Ζάεφ τώρα ελπίζει ότι θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο.
Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα εξέφρασε την περηφάνια της καθώς για πρώτη φορά συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων της στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η χώρα της «απέδειξε πώς η αλλαγή είναι δυνατή εάν υπάρχει πολιτική ηγεσία». Η μικρή βαλκανική χώρα άλλαξε χθες την ονομασία της από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία». Θα γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος αργότερα μέσα στο έτος ή στις αρχές του 2020 μόλις οι κυβερνήσεις των χωρών μελών εγκρίνουν το πρωτόκολλο προσχώρησης. Μέχρι τότε μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.