Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι προεδρικές εκλογές του 2020, ο φόβος ενός ατυχήματος και οι συνακόλουθες πρόωρες εκλογές, το άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν μερικά από τα επεισόδια της συνεδρίασης της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αποτέλεσαν μάλιστα και τους λόγους της σφοδρής χθεσινής αντιπαράθεσης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναδείξει ποιες διατάξεις και με ποια πλειοψηφία θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα λάβουν κοινοβουλευτικό απαγορευτικό και θα παραμείνουν ως έχουν.
Το πολυσέλιδο ψηφοδέλτιο που ήδη προμηθεύτηκαν οι βουλευτές από το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια» θα έχει σε ενιαία μορφή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές. Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.
Μετωπική Τσίπρα- Μητσοτάκη
Κατά την χθεσινή μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ηττοπάθειας που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει απόλυτα την επόμενη για την αναθεώρηση.
Παράλληλα, με ευθείς υπαινιγμούς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος από το ΚΙΝΑΛ και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο επιχείρησε να «εργαλειοποιήσει» την θεσμική διαδικασία μήπως και δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε στην Ολομέλεια ως ο ερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός της πλειοψηφίας της επόμενης βουλής που θα καθαρίσει την κρισιμότερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Εξήρε την προσωπικότητα και τον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου ωστόσο απέφυγε να πέσει στην «παγίδα» που του έστησε ο πρωθυπουργός και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει το 2020. Άλλωστε, στην παρούσα φάση η βουλή καλείται να αποφασίσει για την συνταγματική αναθεώρηση και όχι για τον επόμενο κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα.