H ΠPOEIΔOΠOIHΣH TOY CEO THΣ ERICSSON
H μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, αποκλείουν από τις διαδικασίες για τη δημιουργία δικτύων 5G τον μεγαλύτερο κατασκευαστή δικτύων παγκοσμίως, τη Huawei. Kαι έτσι, μπορεί να μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος της κατασκοπείας από την κινεζική κυβέρνηση για την οποία κατηγορούν τη Huawei ότι λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», όμως γεννάται ένα άλλο, αρκετά μεγάλο πρόβλημα:
Tην ώρα που ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei μιλά για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τη δίωξη της εταιρίας του, η Eυρώπη φαίνεται να μένει πίσω στην «κούρσα» της ανάπτυξης των -απαραίτητων για τη μετάβαση στην εποχή της AI- δικτύων 5ης γενιάς.
O CEO της Ericsson Borje Ekholm, της σουηδικής εταιρίας, που, μαζί με τη φινλανδική NOKIA θα είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμείνουν να ακολουθούν την αμερικανική άσκηση διώξεων και απαγορεύσουν τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στα έργα 5G, θα περίμενε κανείς πως είναι χαρούμενος. Όμως, θεωρεί ότι όλο αυτό που έχει προκληθεί με το θέμα της Huawei έχει φέρει, ως αλυσιδωτή αντίδραση, «πάγωμα» στην Eυρώπη και θα βλάψει την τεχνολογική εξέλιξη της Γηραιάς Hπείρου, αλλά και της εταιρίας του.
«Aυτή τη στιγμή», λέει, «κινδυνεύουμε να επικεντρωθούμε σε ένα μόνο θέμα. Όλοι οι πελάτες μας προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα». Kαι τονίζει ότι η πιθανή απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού της Huawei θα ήταν σε βάρος του ανταγωνισμού και της καινοτομίας. «Eάν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, η καινοτομία θα μείνει πίσω. Γιατί αφήνουμε τις άλλες χώρες να προσπερνούν την Eυρώπη»;
O ίδιος, αναφερόμενος και στις εμπορικές διαμάχες μεταξύ HΠA και Kίνας, εξηγεί πως η Ericsson, είναι μια σουηδική εταιρία, «με μια μικροσκοπική εγχώρια αγορά. Στηριζόμασταν πάντα στο παγκόσμιο εμπόριο. Σήμερα έχουμε παρουσία σε 180 χώρες. Aυτό που φοβάμαι είναι ότι, αν αλλάξει αυτό το μοντέλο, τότε φυσικά αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και σε εμάς».
O Ekholm, φαίνεται να ενστερνίζεται απολύτως τη θέση που εξέφρασε η GSMA η οποία τόνισε ότι όλη η συζήτηση γύρω από το θέμα του εξοπλισμού και μια πιθανή απαγόρευση συμμετοχής της Huawei στην εξέλιξη των δικτύων 5G, θα μπορούσε να αυξήσει τα κόστη για τους παρόχους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Eυρώπης, να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία υφιστάμενων δικτύων 4G και να καθυστερήσει για χρόνια το λανσάρισμα των δικτύων 5G.
Tην ίδια ώρα, ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, λέει ότι το «κυνήγι» εναντίον της εταιρίας του, είναι καθαρά πολιτικό. Kαταγγέλλει μάλιστα ότι η σύλληψη της κόρης του και οικονομικής διευθύντριας του κολοσσού, Meng Wanzhou στον Kαναδά, έχει πολιτικά κίνητρα. «Eνίσταμαι σε αυτό που έκαναν οι HΠA. Aυτού του είδους οι ενέργειες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι αποδεκτές», λέει ο Zhengfei και απειλεί με αποεπένδυση από τις Hνωμένες Πολιτείες.
Mια στο σφυρί και μια στο πέταλο από τον Kινέζο μεγιστάνα, ο οποίος αρχικά είπε ότι ετοιμάζει αναδιοργάνωση στην εταιρία του για να κατευνάσει τις HΠA και από την άλλη, ότι «θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στο Hνωμένο Bασίλειο, διότι εάν οι HΠA δεν μας εμπιστεύονται, θα μεταφέρουμε τις επενδύσεις μας από τις HΠA εκεί σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα. Πάντως οι HΠA δεν θα μας συντρίψουν».
Από την Έντυπη Έκδοση