Στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της ΔΕΗ, παρά την εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ την τελευταία οκταετία από περικοπή μισθών και συνταξιοδοτήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου από την πλευρά των εργαζομένων, Νίκος Φωτόπουλος.
“Κανονικά απ’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι η πιο ανθηρή -από οικονομικής άποψης- επιχείρηση της χώρας. Θα έπρεπε να “πετάει”… Παραταύτα αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ικανές να οδηγήσουν σε “απρόβλεπτες” και οδυνηρές εξελίξεις τόσο την ίδια, όσο και τους καταναλωτές”.
Ο κ. Φωτόπουλος υποστηρίζει ότι τα προβλήματα επιτείνονται από την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε αναμονή νέων σοβαρών αποφάσεων οι οποίες για μια φορά ακόμα θα παρθούν εκτός ΔΕΗ και εκτός συνόρων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας (και στον τελευταίο συνάδελφο που βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο) το ότι η επιχείρηση του ελληνικού λαού που έχουμε τη τιμή να εργαζόμαστε αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.
Εκείνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι αν όλοι έχουμε καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων και κυρίως αν έχουμε καταλάβει τι έφταιξε, τι έγινε (και ποιος ευθύνεται) και η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το σημείο.
Σχετικά με το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων με απόλυτη σοβαρότητα σας επισημαίνω ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης δεν είναι απλά μεγάλα, ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Ταυτόχρονα με αυτό και μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων η επιχείρηση βρίσκεται σε αναμονή νέων σοβαρών αποφάσεων οι οποίες για μια φορά ακόμα θα παρθούν εκτός ΔΕΗ και εκτός συνόρων. Με βάση τα παραπάνω πρέπει να προσθέσω ότι αν πρώτοι εμείς, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εδώ και τώρα δεν κάνουμε κάτι, αν δεν παρέμβουμε στις εξελίξεις αύριο θα είναι αργά και μην εκπλαγεί κανείς μας για όσα οδυνηρά θα ακολουθήσουν.
Για να δούμε όμως τι είναι αυτό το κάτι που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε οδυνηρές εξελίξεις και για να μην τρέχουμε γύρω γύρω χωρίς να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, πρωτίστως πρέπει να γίνει κατανοητό το τι προηγήθηκε του οικονομικού αδιεξόδου, τι έγινε δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια και η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το πολύ δύσκολο σημείο αλλά και τι γίνεται γύρω από το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική όπως για παράδειγμα γιατί απέτυχαν τα ΝΟΜΕ να πιάσουν τους στόχους που είχαν βάλει.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Σε αυτή την κατεύθυνση, της κατανόησης του τι έγινε και η επιχείρηση έφτασε ως εδώ και για να τεθούν οι προτάσεις του τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, σας ενημερώνω ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα σας στείλω 2 ανακοινώσεις, όπου στη μια με απολύτως συνοπτικό τρόπο σε 2–3 σελίδες θα απαντώ στα 2 πρώτα ερωτήματα που έχω θέσει στον τίτλο της ανακοίνωσης και στην άλλη κουραστική μεν αλλά με λεπτομέρειες και στοιχεία για όσους από εσάς αλλά και για όσους βουλευτές, κόμματα, φορείς, δημοσιογράφους θέλουν να ενημερωθούν σε βάθος, θα απαντώ και στα 3 ερωτήματα.
Συγκεκριμένα για μια φορά ακόμα θα σταθώ :
-στην αποκάλυψη των οικονομικών εγκλημάτων που έγιναν σε βάρος της επιχείρησης,
-στο τι, κατά την άποψή μου (και αυτό είναι το κυριότερο αυτή τη στιγμή) πρέπει να κάνουμε εμείς έτσι ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Πιο πάνω χρησιμοποίησα τη φράση οικονομικά εγκλήματα. Δεν το έκανα καθ’ υπερβολή. Την χρησιμοποίησα απολύτως συνειδητά γιατί μόνο αυτή μπορεί να περιγράψει το μέγεθος και την βαρύτητα των όσων έγιναν με ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα σε βάρος της ΔΕΗ.
Κλείνοντας αυτή την (πρώτη) ανακοίνωση επειδή το παρακάτω γεγονός το πληρώσαμε όλοι μας πολύ ακριβά και δυστυχώς δεν άφησαν τουλάχιστον να το εκμεταλλευτεί η επιχείρηση από την οποία ζούμε το θυμίζω και το θέτω στην βάση που πρέπει να τεθεί:
Συναδέλφισσες, -φοι,
Τα τελευταία 8 χρόνια, μέσω των μνημονιακών νόμων εκ των οποίων μειώθηκαν οι μισθοί μας αλλά και από τη μη αντικατάσταση των συναδέλφων μας που έφυγαν σε σύνταξη, η ΔΕΗ εξοικονόμησε πάνω από 5,5 δις!
Κανονικά απ’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι η πιο ανθηρή από οικονομικής άποψης επιχείρηση της χώρας.
Θα έπρεπε να “πετάει”…
Παραταύτα αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ικανές να οδηγήσουν σε “απρόβλεπτες” και οδυνηρές εξελίξεις τόσο την ίδια, όσο και τους καταναλωτές αλλά και όλους μας.
Συνεπώς τα ερωτήματα που τέθηκαν ήδη από τον τίτλο της ανακοίνωσης και τα επαναλαμβάνω γίνονται ακόμα πιο αμείλικτα:
ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ;
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 5,5 ΔΙΣ € ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ;
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΕΣ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;
Οι απαντήσεις συνοπτικά και αναλυτικά στις δύο ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.
Σημείωση:
Για να προλάβω κάποιους φίλους, που επειδή δεν παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα, σκεφτούν ή πουν «τώρα μας τα λες Φωτόπουλε;» ή «γιατί τώρα, επειδή σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές;», τους απαντώ:
Όλα όσα θα διαβάσετε και στις τρεις ανακοινώσεις και εγώ και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι συνδικαλιστές σταθερά και αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίσουμε κόστος, τα λέμε 19 χρόνια επί όλων των κυβερνήσεων.
Προσωπικά, τα όσα γράφω στις ανακοινώσεις που θα διαβάσετε και ως ανάλυση και ως πρόταση για το τι πρέπει να κάνουμε, τα είπα και το 2016 και το 2017 και το 2018 σε όλα τα Συνέδρια της ΓΕΝΟΠ και τα Γενικά Συμβούλια των σωματείων που μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν.
Όσο δε για το χρόνο έκδοσης αυτών των ανακοινώσεων, πέρα από το ότι όπως ήδη είπα, δεν τα λέω τώρα για πρώτη φορά, τώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ιδιαίτεροι λόγοι:
1ος Μόλις πριν δύο εβδομάδες απέτυχε ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών εργοστασίων και τώρα ξαναάνοιξε η κουβέντα για την πώληση και υδροηλεκτρικών εργοστασίων και μια σειρά άλλα απίστευτα και προκλητικά όπως να επαναπροκηρυχτεί ο διαγωνισμός χωρίς να έχει κάτω όριο ή να πληρώνουμε τους μισούς μισθούς των εργαζομένων στις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες για έξι χρόνια!!!
2ος Γιατί τώρα συζητιέται και τώρα θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις στην Ε.Ε. για το ΕΣΕΚ που κατά την άποψή μου θάβει το λιγνίτη και όχι μόνο.
3ος Γιατί τώρα συζητιέται και θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν οι λιγνίτες θα πάρουν ΑΔΙ, για πόσα χρόνια και σε τι ύψος.
4ος Γιατί τώρα (επειδή τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ οικονομικά) συζητιέται το αν θα αυξηθούν ή όχι τα τιμολόγια.
Ως πρώτο βήμα ετοιμάζεται ψαλίδισμα της έκπτωσης συνέπειας.