Η πρόσφατη άρνηση της Κίνας να μετατραπεί σε “σκουπιδότοπο της Δύσης” απαγορεύοντας τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων υλικών, έχει προκαλέσει την ανησυχία κατοίκων σε αμερικάνικες πόλεις, όπως το Τσεστερ, έξω από την Φιλαδέλφεια, που βλέπουν να αυξάνονται οι καύσεις ανακυκλώσιμου πλαστικού και η συνεπαγόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Εδώ κι ένα χρόνο, από τις 31 Δεκεμβρίου 2017, η Κίνα έκλεισε τις πόρτες στις εισαγωγές ανακυκλώσιμων υλικών, εκτός αν πληρούν αυστηρούς κανόνες διαχωρισμού και καθαριότητας που δεν τηρούν οι περισσότερες Αμερικάνικες πόλεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι τιμές πλαστικού scrap να καταρρεύσουν, όπως και αυτές της χαμηλής ποιότητας χαρτιού.
Η απώλεια αυτού του υπερπόντιου χώρου απόρριψης σημαίνει ότι τα πλαστικά, το χαρτί και το γυαλί που προορίζονται για ανακύκλωση από Αμερικανούς γεμίζουν χώρους υγειονομικής ταφής ή απλά καίγονται σε τεράστιους όγκους. Αυτή η νέα πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών από τοξική ρύπανση που απειλούν τις μαύρες και τις λατινοαμερικανικές κοινότητες που ζουν κοντά σε βαριές βιομηχανίες και περιοχές αποβλήτων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, περίπου 200 τόνοι υλικού ανακύκλωσης αποστέλλονται στον τεράστιο αποτεφρωτήρα Covanta στην πόλη Τσέστερ της Πενσυλβανίας, λίγο έξω από τη Φιλαδέλφεια, κάθε μέρα από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση εισαγωγής της Κίνας. Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν το σωστό με την ανακύκλωση, αλλά δεν έχουν ιδέα για το πού πηγαίνει και ποιους επηρεάζει”, δήλωσε ο Zulene Mayfield, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσέστερ και συμμετέχει σε κοινοτική ομάδα εναντίον του αποτεφρωτήρα με τ’ όνομα “Πολίτες του Chester για την ποιότητα διαβίωσης”.
Μερικοί ειδικοί ανησυχούν ότι η καύση ανακυκλώμενου πλαστικού θα δημιουργήσει μια νέα ομίχλη διοξινών που θα επιδεινώσει μια ήδη ανησυχητική κατάσταση υγείας στο Τσέστερ. Σχεδόν τέσσερα στα 10 παιδιά στην πόλη έχουν άσθμα, ενώ το ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών είναι 64% υψηλότερο από το υπόλοιπο της Πενσυλβανίας και τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα είναι 24% υψηλότερα, σύμφωνα με τις στατιστικές για την κατάσταση της υγείας. “Οι άνθρωποι στο Τσέστερ αισθάνονται απελπισμένοι – το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν τα παιδιά τους, να αποδράσουν. Γιατί πρέπει να είμαστε αναλώσιμοι;”, διερωτάται ο Zulene Mayfield.
Η χώρα παράγει πάνω από 250 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), με περίπου το ένα τρίτο αυτών να ανακυκλώνεται ή να κομποστοποιείται. Το αντίστοιχο ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικού φθάνει μόλις το 9%. Μέχρι πρόσφατα, η Κίνα είχε αναλάβει περίπου το 40% του αμερικανικού χαρτιού, πλαστικών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά το ταξίδι αυτό στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού σταμάτησε πέρυσι. Καθώς δεν υπάρχει μεγάλη εγχώρια αγορά ανακυκλώσιμων υλικών στις ΗΠΑ, οι τοπικές αρχές τα απορρίπτουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή τα καίνε σε τεράστιους αποτεφρωτήρες όπως αυτός του Chester, το οποίο ήδη τροφοδοτεί περίπου 3.510 τόνους σκουπιδιών, το ισοδύναμο βάρους πάνω από 17 μπλε φαλαινών, κάθε μέρα.
“Μπορεί να νομίζετε ότι η καύση πλαστικών σημαίνει ‘πφφ, αυτό είναι πάει’ αλλά προσθέτει κάποια πολύ άσχημη ρύπανση στον αέρα για τις κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά άσθματος και καρκίνων”, επισημαίνει η Claire Arkin από την “Παγκόσμια Συμμαχία για Εναλλακτικές Αποτέφρωσης”.