Θα προχωρήσει κανονικά η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχει περιγραφεί από το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζουν πηγές του υπουργείου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».
Πηγές του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την έκθεση όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών τόνισαν:
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί από το υπουργείο. Η ρύθμιση δε θα επηρεάσει την αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό το έχουμε κάνει γνωστό και στους θεσμούς. Εξάλλου οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκεινται ρυθμίσεις είναι αυτού του τύπου».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις μέσα από την δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αναφέρεται τόσο στις ρυθμίσεις προς την εφορία όσο και στις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το επίμαχο απόσπασμα της έκθεσης έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».