Πώς θα γλιτώσετε τον πλειστηριασμό
Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιγράφεται στα 21 άρθρα του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος. Στον νέο «νόμο Κατσέλη» περιγράφονται τα αυστηρά περιοριστικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Νωρίτερα, το νέο νομοσχέδιο, θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως εκ τούτου θα αποσταλεί αύριο στην Φρανκφούρτη για να πάρει έγκριση.
Ο χρόνος για την προστασία της πρώτης κατοικίας πιέζει την Κυβέρνηση λόγω λήξης ισχύως του νόμου Κατσέλη και ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο συνολικά πτωχευτικό πλαίσιο ο οποίος θα περάσει από lifting στο τέλος Μαρτίου.
Τα κριτήρια
H συμφωνία δεν επιφέρει αλλαγή στα όρια ένταξης που έχουν γίνει γνωστά. H αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ για το ακίνητο. Tο υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται βάσει των εύλογων κριτηρίων διαβίωσης 2ης κατηγορίας, όπως αυτά ισχύουν ήδη στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Με απλά λόγια εισόδημα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Η ισχύς της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει διάρκεια ένα έτος, ενώ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι και ΑμεΑ θα είναι 5 χρόνια και η προστασία θα ισχύει από την 1η Μαρτίου 2019.
Η κρατική επιδότηση δεν θα αποφασίζεται στο δικαστήριο, όπως υποστηριζόταν αρχικά, αλλά θα υπολογίζεται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει όλα τα σχετικά κριτήρια. Η επιδότηση θα κατατίθεται από το Δημόσιο απευθείας στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου του οφειλέτη. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο μερών -οφειλέτης ή Δημόσιο- δεν καταβάλλουν τη δόση επί εννέα συνεχείς μήνες, τότε θα παύει να ισχύει το καθεστώς της προστασίας. Για όσους υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτή απορρίπτεται, θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο αλλά δεν θα απολαμβάνουν προστασία από πλειστηριασμούς.
Εάν ένας δανειολήπτης έχει λάβει δύο ή περισσότερα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία του, στην προστασία -και την επιδότηση- θα εντάσσεται μόνο η κόκκινη οφειλή και όχι αυτή που εξυπηρετείται.
Όσοι οφειλέτες έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν λάβει προστασία στο υφιστάμενο καθεστώς, δεν θα μπορούν να απενταχθούν. Για όσους δεν έχουν λάβει δικάσιμο, θα ισχύει η δυνατότητα υποβολής αίτηση στην πλατφόρμα ώστε να επωφεληθούν από την επιδότηση της δόσης, εάν τη δικαιούνται.
Για τους υπόλοιπους, θα διενεργείται έλεγχος μέσω της πλατφόρμας με βάση τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, ώστε όσοι δεν τα πληρούν να εξαιρούνται αυτόματα για να αποσυμφορεθεί η «ουρά» των εκκρεμών υποθέσεων που υπολογίζεται σήμερα στις 155.000 αιτήσεις.
Στην πλατφόρμα δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι οφειλέτες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις οφειλετών που απορρίφθηκαν λόγω ιδιότητας, όπως π.χ. οι έμποροι. Αυτοί θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.