Με «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο ενημερώνει για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω των δασμών που θα επιβάλλονται στα προϊόντα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Συναγερμό σήμανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το τι πρόκειται να συμβεί στο τέλος Μαρτίου εφόσον τελικά η Βρετανία οδηγηθεί σε άτακτο Brexit.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα τελωνεία της χώρας, περιγράφει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω των δασμών που θα πρέπει να επιβάλλονται στα προϊόντα και εμπορεύματα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο.
Σε περίπτωση άτακτου Brexit τα προϊόντα και τα εμπορεύματα που θα εισέρχονται στη χώρα μας από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία θα θεωρούνται από τον Απρίλιο ως προερχόμενα από τρίτη μη κοινοτική χώρα και, ως εκ τούτου, θα υποβάλλονται σε πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους και θα υπόκεινται σε δασμούς. Επιπλέον, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ζητούν εγγυήσεις για ενδεχόμενη ή υφιστάμενη τελωνειακή οφειλή από τους εισαγωγείς των προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το αποτέλεσμα θα είναι να ακριβύνουν σημαντικά τα εισαγόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα. Το κόστος εισαγωγής και διακίνησής των προϊόντων αυτών στη χώρα μας θα αυξηθεί σημαντικά τόσο εξαιτίας των πρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου στις οποίες θα υπαχθούν τα προϊόντα αυτά όσο και εξαιτίας της επιβολής εισαγωγικών δασμών.
Ακόμη και τα προϊόντα που θα παραγγέλλουν ηλεκτρονικά μέσω internet Έλληνες καταναλωτές από εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθυστερούν να φθάσουν στα χέρια τους (εξαιτίας των πρόσθετων τελωνειακών ελεγκτικών διαδικασιών στις οποίες θα υποβάλλονται), ενώ θα καταστούν ακριβότερα λόγω της επιβολής των εισαγωγικών δασμών.
Η 12σέλιδη εγκύκλιος του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, αναλυτικές οδηγίες «προς ενημέρωση και ομοιόμορφη εφαρμογή από όλες τις Τελωνειακές Αρχές και τους οικονομικούς φορείς, για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30.03.2019 χωρίς συμφωνία αποχώρησης και επομένως χωρίς μεταβατική περίοδο».