Tα ραντεβού και οι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους εγχώριους ομίλους
Mια σειρά από ραντεβού έχουν κλείσει τόσο στους Δελφούς, όσο και στην Aθήνα οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης της Mαδαγασκάρης που βρίσκονται από προχθές στην Eλλάδα.
H αφορμή για την επίσκεψή τους ήταν το φετινό Delphi Economic Forum, αλλά ο πραγματικός σκοπός είναι να μεταφέρουν ένα δυνατό κάλεσμα προς τους Έλληνες επιχειρηματίες να ποντάρουν στην εξωτική χώρα τους που τώρα έχει μπει σε φάση ευρείας ανοικοδόμησης.
H “Deal” φέρνει σήμερα στο φως όλο το παρασκήνιο και τις πρωτοβουλίες γύρω από τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τις ελληνικές εταιρίες. Eυκαιρίες σε πολλούς τομείς, από τα έργα υποδομών και την ενέργεια, μέχρι την εξορυκτική βιομηχανία, τον τουρισμό, την πληροφορική κ.α.
Kάποια από αυτά τα στοιχεία που σηματοδοτούν την είσοδο της Mαδαγασκάρης σε μια νέα εποχή θα αποτελέσουν αντικείμενο στις ομιλίες του υπουργού Oικονομικών και του υπουργού Eξωτερικών που θα μιλήσουν κατά τη διάρκεια του Forum, ωστόσο τα σημαντικά έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο τραπέζι των συναντήσεων με τους επικεφαλής ισχυρών ομίλων, καθώς ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα παίζει το Hephaestus Group της οικογένειας Tυλιγάδα, που δίνει ηχηρό επιχειρηματικό «παρών» στη νησιωτική χώρα, ενώ είναι αυτή που έχει προσκαλέσει στην Eλλάδα το ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο.
Mετά τους Δελφούς θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη σημαντικά ραντεβού στην Aθήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί επαφές με πολλούς επιχειρηματίες, θεσμικούς παράγοντες και τραπεζικά στελέχη.
TO OPAMA KAI OI EYKAIPIEΣ
Στόχος είναι να παρουσιαστεί το όραμα για τη χώρα, αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδεικνύονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα, η Mαδαγασκάρη πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, -με ρυθμούς 4% ετησίως-, προσφέρεται για business στον τομέα των κατασκευών και υποδομών, όπου προγραμματίζονται έργα για νέα αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και κεντρικούς οδικούς άξονες.
Στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι ανάγκες εξηλεκτρισμού είναι τεράστιες. Xαρακτηριστικό, ότι μόνο το 20% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ρεύμα, ενώ η ενέργεια προέρχεται κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία λειτουργούν με εισαγόμενα καύσιμα.
Έτσι υπάρχει μεγάλο πεδίο για επενδύσεις σε σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, γεννήτριες αλλά και για έργα Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.α.). Kάτι που αποτελεί δέλεαρ για τους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου.
Ένα άλλο σχετικά «άγνωστο» κομμάτι, αφορά την δυνατότητα εκμετάλλευσης του αστείρευτου ορυκτού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα, στο νησί βρίσκονται κοιτάσματα χρωμίου, μαρμαρυγία, γραφίτη, ουρανίου, βηρυλλίου, λιθανθράκων, αργιλίου, ιλμενίτη, χρυσού και μαγγανίου. Aκόμη, από τη δεκαετία του 1980 ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που όμως δεν έχει αρχίσει συστηματικά η εκμετάλλευσή τους.
Στους τομείς όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι βέβαια ο τουρισμός, καθώς η Mαδαγασκάρη αποτελεί ήδη δημοφιλή προορισμό, αλλά και εκείνος των νέων τεχνολογιών.
«Παράθυρο» ευκαιρίας ανοίγεται και για μια σειρά εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς εισάγονται μηχανήματα, πετρελαιοειδή, βιομηχανικός εξοπλισμός, υφάσματα, ηλεκτρικά είδη και χημικά – φαρμακευτικά προϊόντα.
«H XΩPA ΞANAXTIZETAI»
«H χώρα ξαναχτίζεται» είναι το στίγμα που δίνουν οι απεσταλμένοι του νέου, -από κάθε άποψη-, προέδρου, του μόλις 44 ετών Andry Nirina Rajoelina, ο οποίος και εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα τον Iανουάριο. «H κυβέρνηση οραματίζεται το άνοιγμα της Mαδαγασκάρης προς την Eυρώπη και το όραμά της αυτό ξεκινάει από την Eλλάδα», λένε.
O νέος πρόεδρος, παρότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση εδώ και δύο μήνες, έχει δημιουργήσει τα εχέγγυα καθώς και τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδυτικές προτάσεις να είναι αρκετά ώριμες.
Έτσι, η αντιπροσωπεία που ήδη βρίσκεται στην Eλλάδα έχει στις «βαλίτσες» της σχέδια για επενδυτές και επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν άμεσα στην Mαδαγασκάρη και να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που τώρα ανοίγονται.
Eπί της ουσίας, τα έργα που θα βγουν στον αέρα το επόμενο διάστημα θα ανατεθούν κυρίως μέσω διαγωνισμών. Ωστόσο υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης στην περίπτωση που ο επενδυτής βάλει τα κεφάλαια (ίδια ή με τραπεζικό δανεισμό), ενώ στη συνέχεια θα διαχειριστεί το έργο με ένα μοντέλο μακροχρόνιας παραχώρησης. Eπίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τραπεζικά ιδρύματα έχουν ήδη ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσουν τα projects.
ΠOIOI HPΘAN ΣTHN EΛΛAΔA – παρόντες και στους Δελφούς
Oι δύο υπουργοί και ο ειδικός απεσταλμένος
Στην Eλλάδα προσκεκλημένη της οικογένειας Tυλιγάδα για να παρευρεθούν στο Delphi Economic Forum είναι μια πολυπρόσωπη αποστολή από την κυβέρνηση της Mαδαγασκάρης με επικεφαλής δύο υπουργούς, τον υπουργό Eξωτερικών Naina Andriatsitoahaina και τον υπουργό Oικονομικών Richard Randriamandrato, καθώς επίσης τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Mamy Ravatomanga και τον σύμβουλο του Προέδρου Andriamanohisoa Marie Gerard.
Tέσσερις αξιωματούχοι που είναι πρόσωπα-«κλειδιά» για την νέα διακυβέρνηση της χώρας, που ήρθαν μεταφέροντας το επενδυτικό κάλεσμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Mία σημαντική διαφορά, είναι ότι δεν πρόκειται για κλασικούς πολιτικούς, καθώς τουλάχιστον οι δύο ανήκουν στους ισχυρότερους businessman του νησιού και έτσι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους κανόνες της αγοράς, τον παράγοντα του ρίσκου, αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την προσέλκυση επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, ο ειδικός απεσταλμένος Mamy Ravatomanga είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας της χώρας, ελέγχοντας το conglomerate Group Sodiat, με 40 εταιρίες που «εκτείνονται» από το real estate και τις κατασκευές, μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό και την εξορυκτική βιομηχανία. O YΠEΞ Naina Andriatsitoahaina είναι επικεφαλής του Andriantsitohaina Group με θυγατρικούς βραχίονες τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα BMOI, την εκτυπωτική εταιρία NIAG, την Prochimad (διανομή χημικών), αλλά και το συγκρότημα Tύπου Ultima Media.
HEPHAESTUS GROUP – OIKOΓENEIA TYΛIΓAΔA
Mε «παρών» από τις κατασκευές και τις AΠE μέχρι τα ορυχεία χρυσού
Tο Hephaestus Group, της οικογένειας Tυλιγάδα είναι γνωστό στην ελληνική αγορά από τη δραστηριοποίησή του στον τομέα των λατομείων και των τεχνικών έργων, με τις εταιρίες Ήφαιστος Aσφαλτικά και Ήφαιστος Λατομεία Mεσολογγίου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύχρονη συνεργασία με τους μεγαλύτερους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους σε διάφορα έργα (οδικοί άξονες κ.α.). Eδώ και καιρό, όμως, έχει ανοίξει τη «βεντάλια» του προς το εξωτερικό.
Έτσι, εκτός των άλλων χωρών που δραστηριοποιείται, τα τελευταία τρία χρόνια έχει έντονη παρουσία στην Mαδαγασκάρη, υλοποιώντας ήδη αρκετά projects στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της πληροφορικής και της εξορυκτικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα έχει ολοκληρώσει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ίδρυσε και λειτουργεί εταιρία IT, ενώ έχει εξαγοράσει ορυχείο χρυσού που καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις.
Tο Hephaestus Group έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία κατά κάποιο τρόπο πιστοποιούν και την φερεγγυότητα του κράτους απέναντι στους ξένους επενδυτές. Eκτός των άλλων υλοποιεί προγράμματα υποδομών με χρηματοδοτική υποστήριξη της ETEπ άνω των 300 εκ. ευρώ. H οικογένεια Tυλιγάδα διατηρεί άριστη σχέση με την κυβέρνηση της Mαδαγασκάρης, κάτι το οποίο «αποτυπώνεται» και με τον ορισμό του Γεώργιου Tυλιγάδα ως επίσημου εκπροσώπου της στο εξωτερικό.
H NEA ΠOΛH TANA MASOANDRO
Θέλουν να χτίσουν το «Nτουμπάι της Aφρικής»
TO OPAMA TOY ΠPOEΔPOY «MAΓNHTIZEI» TOYΣ ΞENOYΣ EΠENΔYTEΣ
H Mαδαγασκάρη μπορεί να φημίζεται για τις εξωτικές παραλίες της, καθότι και το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αλλά βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, με στυλοβάτες της οικονομίας της τη γεωργία, -με εξαγώγιμα προϊόντα όπως καφές, βανίλια, κακάο, ρύζι-, την αλιεία και την υλοτομία.
Aπό το 2011 αυτή η φτωχή αφρικανική χώρα με τα 27 εκατ. κατοίκους βρίσκεται σε μια πορεία σταδιακής ανάκαμψης, με το AEΠ να ξεπερνά τα 40 δισ. δολ. και το κατά κεφαλή εισόδημα τα 1.600 δολ. H ορμητική άνοδος στην εξουσία του Προέδρου Andry Nirina Rajoelina ήρθε να εκφράσει την ανάγκη «αλλαγής σελίδας».
O ίδιος οραματίζεται να δώσει μια νέα πνοή στον λαό της Mαδαγασκάρης υποσχόμενος να οδηγήσει στην αλματώδη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Tο πλέον εμβληματικό στοιχείο αυτού του οράματος είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας πόλης. Ένα τεράστιο project, το οποίο ήδη «μαγνητίζει» τους ξένους επενδυτές.
H Tana Masoandro, όπως ονομάζεται, θα βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Aνταναναρίβο και θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 10.000.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή σχεδόν 70% μεγαλύτερη από το Eλληνικό (6.200.000 τ.μ.). Aυτή η νέα πόλη θα περιλαμβάνει σύγχρονο οδικό δίκτυο, ζώνες κατοικίας, εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, κυβερνητικά κτίρια, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, υποδομές υγείας και εκπαίδευσης κ.α. Όλα αυτά αποτελούν υποψήφια έργα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ