Την εκτίμηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει μια «αλυσιδωτή επίδραση» στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με χώρες που θέλουν να συμμετέχουν στην Ε.Ε.
Στην ίδια συνέντευξη στους Financial Times ο κ. Χαν είπε ότι η Ε.Ε. «έχει υπερεκτιμήσει τη Ρωσία και έχει υποτιμήσει την Κίνα» αναφορικά με την ξένη επιρροή στα Βαλκάνια.
«Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πώς και εάν μία χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, που της χορηγεί. Και εάν δεν μπορεί να πληρώσει, υπάρχει πίεση να μεταφερθεί η ιδιοκτησία υποδομών σε εκείνη» υποστήριξε. Έσπευσε δε να συμπληρώσει: «Οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε οι πιο γρήγοροι και ενδεχομένως να φαίνεται ότι απαιτούμε περισσότερα από ό,τι άλλοι. Ωστόσο στο τέλος της ημέρας είμαστε πιο δίκαιοι εταίροι».
Η Κίνα επενδύει σταθερά στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόναια, στο πλαίσιο της σχέσης «16+1», στην οποία συμμετέχουν 11 χώρες της Ε.Ε. και πέντε χώρες εκτός Ε.Ε.: Αλβανία, Σερβία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο. Εκ των 9,4 δισ. δολ. που επένδυσε η Κίνα στις 16 χώρες το 2016 και το 2017, περισσότερα από τα μισά κεφάλαια πήγαν στις πέντε εκτός Ένωσης.
Oι Βρυξέλλες -παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την «απόσταση» που έχουν αυτά τα κράτη να διανύσουν έως την ένταξη- θα ήθελαν σαφώς να τα κρατήσουν κοντά τους, και να περιορίσουν την επιρροή Κίνας, Ρωσίας, αλλά και Τουρκίας στην αυλή τους. O κινεζικός δράκος εμπλεκόμενος λιγότερο στα της πολιτικής και περισσότερο στα οικονομικά φαίνεται να διεκδικεί το πάνω χέρι.