Θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν απο την ελληνική οικονομία οι ανααλυτές της Bank of America Merrill Lynch κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι οποίοι ωστόσο θεωρούν Αχίλλειο πτέρνα της τα κόκκινα δάνεια τα οποία «πληγώνουν» τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της BofA σε σημείωμά τους με τίτλο «Η επιστροφή της Ελλάδας», οι ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένουν υψηλές, καθώς αυτή εξαρτάται εν πολλοίς από τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι παραμένουν ασθενείς για τα δεδομένα μίας οικονομίας, που έχει εξέλθει από πολυετή ύφεση. Από τις συζητήσεις με αξιωματούχους, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως επίσης αναλυτές, διαπιστώθηκε η ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία και θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα διαθέτει από την άλλη ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 34 δισ. ευρώ στην κεντρική κυβέρνηση, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από πρόσθετα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ σε άλλα μέρη του δημοσίου. Αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δύο χρόνια και επιτρέπει στην κυβέρνηση να μείνει εκτός αγορών, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό.
Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί της αμερικανικής τράπεζας, η επιστροφή στις αγορές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα και βοηθά την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Οι μεταρρυθμίσεις και το «αγκάθι» του κατώτου μισθού
Αν και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, η BofA σχολιάζει ότι υπάρχει αισιοδοξία πως τα κενά θα καλύφθουν εγκαίρως. Σε γενικές γραμμές θεωρεί ότι η μεταμνημονιακή αξιολόγηση πηγαίνει καλά. Υπάρχει, ωστόσο, όπως τονίζει μία αξιοσημείωτη εξαίρεση. Η απόφαση για αύξηση του κατώτου μισθού κατά 11%, η οποία συνιστά «πηγή ανησυχίας δεδομένων των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας και της υψηλής ανεργίας». Η Ελλάδα παραμένει μη ανταγωνιστική, αναφέρεται στο σημείωμα, το οποίο πάντως προσθέτει ότι «υπάρχει μία γενική κατανόηση από την Κομισιόν και το Eurogroup πως κάποιες υποχωρήσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα».
Οι εκλογές και η πολιτική σταθερότητα
Η BofA αναφέρει ότι η ΝΔ εμφανίζει προβάδισμα σε διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, αν και όπως λέει στο παρελθόν ορισμένες έρευνες ήταν προκατειλημμένες κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη όμως και εάν η διαφορά είναι τελικά μικρότερη και δεν υπάρξει αυτοδυναμία η Ν.Δ. πιθανότατα δεν θα δυσκολευθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού. Όσο για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αν και θεωρητικά μπορούν να πυροδοτήσουν νέες βουλευτικές εκλογές, στην πράξη οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν υπάρχει ανησυχία για πολιτική αστάθεια στη χώρα. H επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει τέσσερα χρόνια πλήρους θητείας μπροστά της και ένα σταθερό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.