Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενιαίου ευρωπαϊκού φόρου στις αγοραπωλησίες μετοχών σημειώθηκε την Δευτέρα στο Eurogroup. Τον ενιαίο ευρωπαϊκό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι «παίκτες» του Χρηματιστηρίου δέκα ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Η νέα γαλλογερμανική πρόταση, που συζητείται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, δεν θα εφαρμοσθεί σε όλες τις χώρες, αλλά μόνο σε όσες μετέχουν στο σχήμα «ενισχυμένης συνεργασίας». Αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg έκαναν λόγο για συμφωνία επί της αρχής για την επιβολή του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. «Φαίνεται ότι θα έχουμε συναίνεση και θα βρούμε μια λύση σε αυτό το παλαιό θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μοντέλο που συζητείται μπορεί να φανεί πειστικό και σε ορισμένες ακόμη χώρες.
Η αρχική ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 ήταν να επιβληθεί ένας γενικευμένος φόρος σε όλες τις χρηματιτηριακές συναλλαγές (επί μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, νομισμάτων κλπ) ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο είχε πέσει, ως τότε, στις πλάτες των φορολογούμενων.
Αυτό που συζητείται τώρα είναι ένας φόρος παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, με συντελεστή 0,2% σε όλες τις συναλλαγές επί μετοχών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη με ποιο τρόπο θα αξιοποιούνται τα έσοδα από αυτό τον φόρο, που πάντως δεν θα καταλήγουν στα εθνικά κράτη.
Οι μετοχές στο ΧΑ
Αν συμφωνηθεί τελικά να επιβληθεί φόρος στις συναλλαγές επί μετοχών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, στο ελληνικό χρημτιστήριο τα «δίχτυα» αυτού του φόρου θα πιάσουν τις μετοχές τουλάχιστον 11 μεγάλων εισηγμένων εταιρειών.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές μετοχών, χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ έχουν τώρα:
– Τρεις τράπεζες (Alpha, Εθνική και Eurobank)
– Εξι εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις (Coca Cola, JUMBO, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τιτάν)
– Δύο μεγάλες εταιρείες του τομέα υπηρεσιών (ΟΤΕ και ΟΠΑΠ)
Ωσπου να επιβληθεί βέβαια ο φόρος, κι άλλες εταιρείες του ΧΑ θα έχουν υπερβεί σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ, καθώς το χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα κινηθεί ανοδικά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Πιό κοντά σ’αυτό το όριο είναι τώρα η Grivalia (με σημερινή χρηματιστηριακή αξία 977,5 εκατ. ευρώ), ο οποία όμως θα απορροφηθεί από την Eurobank και θα εξαφανισθεί από το ταμπλό. Ακολουθούν η Βιοχάλκο, με κεφαλαιοποίηση 804 εκατ. ευρώ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με χρηματιστηριακή αξία 741,6 εκατ. σήμερα