Το έργο, το κύρος και την καλή συνεργασία εξήραν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ αντίστοιχα, κατά τις παρεμβάσεις τους στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα “Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα” προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ από την πλευρά του χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως “μία νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας” αλλά και “θρίαμβο του μέλλοντος” αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε τον σεβασμό και την φιλία του γι αυτόν. “Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά” είπε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στην Συμφωνία σημείωσε ότι τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.
“Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία” είπε ο κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος χαρακτήρισε ως “ρηχό εθνικισμό” την πολιτική του Γκρούεφσκι, τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, αντικατέστησε με “οραματικό πατριωτισμό”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας μία αναδρομή στον δρόμο που είχε ανοίξει μία σοβαρή προσπάθεια από τις δύο κυβερνήσεις που είχαν διάθεση να λύσουν ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.
Εστιάζοντας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είπε ότι για τους πολίτες της χώρας του, το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η χώρα τους είναι εδώ και θα παραμείνει εντός των συνόρων της, επισημαίνοντας ότι “είναι πιά καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας”. “Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες” πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.
Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια, ως μία νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. “Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.
Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων στην ΕΕ στις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να μπορεί η ΕΕ να έχει φωνή και να ακούγεται παγκοσμίως παράλληλα με τις ΗΠΑ ή άλλες υπερδυνάμεις.
Ντ. Μπουσάτι: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ
Ιδιαίτερο θαυμασμό για τον άνθρωπο, τον ακαδημαϊκό και τον πολιτικό Νίκο Κοτζιά εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι: “Πληροφορία, εμπειρία, σοφία, γνώση βρήκα στον Νίκο Κοτζιά και πάντα τον εκτιμούσα” είπε. Επισήμανε τις δύο εκδοχές για να αντιμετωπίσει κανείς τον γείτονά του, είτε αντιμέτωπος, είτε με προσπάθεια να ξεπεράσεις τις διαφορές μέσω της συνεργασίας, συγχαίροντας τους ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ αλλά και τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την Συμφωνία των Πρεσπών που σφράγισε την ειρήνη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που ακολουθούν έναν ψεύτικο εθνικισμό και ένα πρόγραμμα ακραίας συμπεριφοράς, αντί για συνεργασία.
Ο κ. Μπουσάτι επισήμανε ότι η Βαλκανική επιχειρεί να κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ μιλώντας για ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος, τόσο μεταξύ βορρά-Νότου, όσο και ΕΕ-Δ. Βαλκανίων. Αναφερόμενος στην χώρα του υπογράμμισε τον μεγάλο χρόνο αναμονής στην ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ. “Πρέπει να βελτιώσουμε την αντοχή μας, πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου και πρέπει να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία”, εξήγησε τονίζοντας ότι “πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα τρία σημεία για να ανταποκριθούμε στη διεθνή πραγματικότητα”.
Αναφερόμενος στις κοινές προσπάθειες με τον Νίκο Κοτζιά, που έβαλαν στην άκρη τα αρνητικά στοιχεία, ο πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας ανέδειξε τη σημασία του πολιτικού διαλόγου που να διασφαλίζει, όμως η ποιότητα και η ακεραιότητά του.
“Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική ως σημείο αναφοράς, κυρίως όταν συζητούμε θέματα ιστορικής σημασίας” είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι “η υπέρβαση των προβλημάτων είναι προς όφελος όλων”.
Κάνοντας μνεία στην Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε ως “ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ” σημειώνοντας όμως ότι με ή χωρίς την ΕΕ θα είμαστε πάντα γείτονες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και “το πακέτο Ελλάδας-Αλβανίας θα οδηγηθεί σε επιτυχία γιατί αυτό είναι το μέλλον της δημοκρατίας και των παιδιών μας”.
Ντ. Μυτώφ: Η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα
Την οδό του διαλόγου ως κοινό στόχο ανέδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας Ντάνιελ Μύτωφ, μαζί με τη μεγάλη συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην περιφερειακή σταθερότητα. “Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινές προσεγγίσεις που πρέπει να βελτιώσουμε” είπε τονίζοντας ότι “η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα”. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε να την αναθεωρητική και επιθετική στάση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να οπλίσει τη διαφθορά.
Ο κ. Μύτωφ ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης από το ρωσικό αέριο. Εστίασε επίσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι αυτό έδειξε ότι ήταν ανέτοιμη η ΕΕ να το αντιμετωπίσει και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μία μεγαλύτερη προσπάθεια επ’ αυτού. “Η Ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική” σημείωσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τον σωστό ορισμό του ζητήματος θα υπάρξει και κοινή συναντίληψη. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.