Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής “σοφών” με συμβουλευτικό ρόλο για τη γερμανική κυβέρνηση, προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, ενδεχομένως και της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγου.
Ο κ . Μπόφινγκερ, σε άρθρο του στη γερμανική εφ. Seddeutsche Zeitung εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία επιμένει σε μία στρατηγική, η οποία αναγνωρίζει στις χρηματοπιστωτικές αγορές κεντρικό ρόλο στην αξιολόγηση των κρατών – μελών της. Για το λόγο αυτό καλεί την πολιτική ηγεσία “να απελευθερωθεί από τις αγορές και να επανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων”.
Ως λύση προτείνει να συσταθεί μία αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την έκδοση ευρωομολόγων. “Δεδομένου ότι οι αγορές δεν θα μπορούν σε μία τέτοια περίπτωση να προβαίνουν σε διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, θα παρακαμφθεί ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών για τα μεμονωμένα κράτη”, σημειώνει ο κ. Μπόφινγκερ.
Όπως λέει, “μία τέτοια λύση θα πρέπει να συνδυαστεί με αναδιάρθρωση του ελληνικού, του ιρλανδικού, ίσως και του πορτογαλικού χρέους. Με τον τρόπο αυτό οι χώρες θα αποκτούσαν μία προοπτική και δεν θα ανταμείβονταν οι κερδοσκόποι. Όσον αφορά την ΕΚΤ, θα μπορούσε να της προταθεί η ανταλλαγή των ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών που κατέχει με ευρωομόλογα”.
Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, η ίδια ευρωπαϊκή Αρχή θα αναλάβει να επιτηρεί αυστηρά και τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές που ασκούν τα κράτη μέλη. Ως ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί εκτροχιασμός του χρέους προτείνει, όταν το χρέος μιας χώρας υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, να μετατίθεται η ευθύνη στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα εγκρίνει τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού της εν λόγω χώρας.