Τη διευκρίνιση, πως στην Ελλάδα έχουν δανειστεί και δεν έχουν χαριστεί χρήματα, την οποία ήδη έχει κάνει απέναντι στους αντίθετους ισχυρισμούς και τη δριμεία κριτική των ακροδεξιών κομμάτων της αυστριακής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα “Κλάινε Τσάιτουνγκ”.
Η κ. Φέκτερ συμπληρώνει πως οι δόσεις των δανείων εκταμιεύονται μόνον εφόσον είναι εξασφαλισμένη η επιστροφή των χρημάτων, ενώ, σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις για αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η ευνοϊκότερη αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν διαρκέσει περισσότερο χρόνο, είναι να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων.
“Δώσαμε στην Ελλάδα ένα δάνειο και για την αποπληρωμή του δίνουμε στους Έλληνες λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί κατανοούμε ότι χρειάζονται χρόνο για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως η Ελλάδα έλαβε βοήθεια, πρέπει όμως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να εξετάσει πώς μπορεί να ανακάμψει, πρέπει να αλλάξει τις δομές της και να σημειώσει ανάπτυξη. Στη συνέχεια ασκεί κριτική στο ότι, όπως παρατηρεί, οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποδείξεις που τους έχουν γίνει για μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.
Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει πως ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα, ενώ ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί και στο θέμα της είσπραξης φόρων, καθώς, όπως λέγει, αν και έχουν ψηφιστεί οι νόμοι, οι φόροι δεν εισπράττονται, γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση.
Η ίδια υπενθυμίζει στη συνέντευξη, ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Αυστρίας, σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και είσπραξης φόρων και ότι Έλληνες αξιωματούχοι απευθύνθηκαν στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών και την Αυστριακή Εταιρεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, για παροχή τεχνογνωσίας.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, διευκρίνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αρκεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις, που θα αποτελέσουν για τους οίκους αξιολόγησης αφορμή, ώστε να κάνουν λόγο για χρεοκοπία.
Σημειώνοντας, ότι ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν από κοινού θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο, βεβαίως, έχει και κάποιους κινδύνους, ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως η παράταση της αποπληρωμής του χρέους και η μείωση των επιτοκίων μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, ωστόσο αυτό το βήμα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην οδηγήσει σε χρεοκοπία, δηλαδή να γίνει δεκτό από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και ότι θα πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρατηρώντας πως η Ιρλανδία τον επόμενο χρόνο θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά για την Ελλάδα αυτό θα είναι πιο δύσκολο.