Ποια πλευρά θα κάνει πίσω
Όλο και πιο κοντά να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση και να μην κατατεθεί τελικά σήμερα το νομοσχέδιο όπως είχαν αρχικά διαρρεύσει κυβερνητικά στελέχη.
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται σε με ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου να μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα.
Οι δανειστές από την δική τους πλευρά δεν άφησαν να διαρρεύσει κάτι και το μόνο που επαναλαμβάνουν ρητά και κατηγορηματικά, είναι ότι το νέο πλαίσιο του νόμου, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη ο οποίος έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου δεν θα πρέπει να έχει τις παθογένειες του προηγούμενου και βέβαια δεν θα ανοίγει την βεντάλια προστασίας αντί να την κλείνει.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει βήματα πίσω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να θίγουν τα όρια της πρώτης βαθμίδας. Δηλαδή το υπόλοιπο του δανείου να είναι 130.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου έως 250.000 ευρώ.
Δέχεται να υποχωρήσει σημαντικά η επιπλέον ακίνητη περιουσία κάτω από τις 100.000 ευρώ, όπως επίσης και οι καταθέσεις να είναι κάτω των 50.000 ευρώ. Δεν δέχεται όμως να είναι στα όρια που ζητάνε οι δανειστές, δηλαδή 25.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Ανεξάρτητες πηγές θεωρούν ότι στα παραπάνω ζητήματα θα βρεθεί λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Το κλειδί πάντως είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εξαιρεθούν της ρύθμισης και τα επιχειρηματικά δάνεια. Δέχεται όμως να υπάρξουν μεγαλύτεροι περιορισμοί, όχι αυτοί που ζητούν ΕΚΤ και SSM, αλλά ούτε και επιμένει στις αρχικές της προθέσεις.
Εκ κατακλείδι όλα δείχνουν συμφωνία μετά το EuroWorking Group και επίσης όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει πράξη η απειλή της κυβέρνησης για μονομερή ενέργεια. Ανατροπή της τελευταίας στιγμής δεν διαφαίνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.