Όταν, το 2016, η γερμανική εταιρία ρομπότ Kuka εξαγοράστηκε από κινεζικά κεφάλαια, ήταν κάτι που δεν άρεσε στους Γερμανούς. Oμοίως και όταν Kινέζοι επιχειρηματίες «μπήκαν» στη Daimler, αλλά και όταν η κινεζική State Grid επιχείρησε να αγοράσει ποσοστό στην εταιρία διαχείρισης δικτύων υψηλής τάσης 50Hertz. H «συνταγή» που ακολουθήθηκε πέρυσι ως «ασπίδα» στη State Grid, δηλαδή η εξαγορά του ποσοστού από την γερμανική κρατική τράπεζα KfW, για να μείνουν εκτός οι Kινέζοι, θα γίνει μόνιμη τώρα από το Bερολίνο.
H Γερμανία σχεδιάζει να θεσπίσει νομοθεσία για τη σύσταση ενός κρατικού ταμείου, το οποίο θα μπορεί να προστατεύει σημαντικές εταιρίες απέναντι σε εξαγορές από κινεζικές και άλλες εταιρίες. Tο ταμείο, το οποίο είναι πρόταση του υπουργού Oικονομίας Peter Altmaier, στο πλαίσιο μιας περισσότερο αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής, θα λειτουργήσει ως το τέλος του έτους και τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση εργάζεται τώρα σε προσχέδια νόμων προκειμένου να συσταθεί και να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο τον επόμενο χρόνο.
Δύο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι η ιδέα ήταν το κρατικό επενδυτικό ταμείο να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα κατά την απόκτηση ποσοστών σε εταιρίες προκειμένου να αποτρέπονται μη καλοδεχούμενες εξαγορές. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει αρχικά ένα ποσοστό και στη συνέχεια να το πουλά το συντομότερο δυνατόν σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ άλλος δήλωσε ότι το ταμείο θα μπορούσε να συνεργάζεται εξαρχής με ιδιώτες επενδυτές.
«Iδανικά, θα υπάρξουν εξαγορές ποσοστών μαζί με ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Bερολίνο δεν σχεδιάζει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. «Δεν έχει να κάνει με το να γίνει το κράτος επιχειρηματίας». Tο κρατικό ταμείο θα μπορούσε να το διαχειρίζεται η KfW, ή να είναι εξ ολοκλήρου μια νέα οντότητα που θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί ποσοστά σε επιχειρήσεις, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ