Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα η τουρκική λίρα παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να θωρακίσει το νόμισμα.
Άλμα 2% σημειώνει το δολάριο έναντι της λίρας, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να περιορίσουν τα στοιχήματα κατά τις λίρας από το εξωτερικό.
Η λίρα σημείωσε βουτιά 5% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένο Αύγουστο.
Οι επενδυτές σημειώνουν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κινηθεί για να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της λίρας, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς κατά του νομίσματος. “Προσπαθούν να πιέσουν τους shorts”, σχολίασε ο Kevin Daly της Aberdeen Standard Investments, μιλώντας στη WSJ. “Αυτό εξηγεί γιατί η λίρα ενισχύθηκε [χθες], αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη λύση”.
Από την πλευρά του το Bloomberg σημειώνει ότι η Τουρκία έχει κάνει αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν τη λίρα, αποφεύγοντας έτσι μια νέα κατρακύλα του νομίσματος.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο πτώχευσης εκτοξεύτηκε καθώς οι traders εγκαταλείπουν μαζικά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ενόψει των εκλογών αυτή την Κυριακή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τέσσερις τραπεζίτες με άμεση γνώση των συναλλαγών, οι τουρκικές τράπεζες είναι υπό πίεση να μην παρέχουν ρευστότητα.
Αυτό σταμάτησε την κατρακύλα της λίρας – η οποία είναι ήδη το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση το 2019 – όπως είχε συμβεί τις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν τελικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τον έλεγχο του στην εξουσία.
Ωστόσο, άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία εκπέμπουν προειδοποιητικά σημάδια: τα συμβόλαιο αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps) σκαρφάλωσαν 40 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος του overnight δανεισμού σε λίρα εκτοξεύτηκε πάνω από το 700% σε κάποιο σημείο.
“Η Τουρκία έμαθε το μάθημα της από το περασμένο καλοκαίρι και δεν θα επιτρέψει τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο”, σχολιάζει ο Richard Segal, αναλυτής της Manulife Asset Management στο Λονδίνο.