Innovation Brain, WCI και Hellenic Farmers Company επανέρχονται για να μείνουν με νέα προσφορά
Το «πράσινο φως» από την Τράπεζα Πειραιώς και η προετοιμασία για τον πτωχευτικό κώδικα
Του Κώστα Νούση
Χρειάστηκε να περάσει μισός χρόνος από την πρώτη προσπάθεια του Luckas Fecker να αποκτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Μία επενδυτική προσπάθεια η οποία βάλτωσε, με όλες τις ενδείξεις να φανερώνουν ότι ο «Μεσσίας» της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, μάλλον, δεν διέθετε το απαιτούμενο κεφάλαιο.
Μερικούς μήνες αργότερα, το Innovation Brain, παράσχοντας στήριξη στην Farmers Union για την επένδυση στην ΕΒΖ, σε συνεργασία με το αμερικανικών συμφερόντων fund Waterfall Capital Investors (WCI) και μία ομάδα παραγωγών/καλλιεργητών την Hellenic Farmers Company ΙΚΕ επανέρχεται για τα «μάτια» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με βελτιωμένη προσφορά και μάλιστα αυτή τη φορά καταθέτοντας «proof of funds» στην Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός το οποίο τοποθετεί τα πράγματα σε μία καλή βάση ώστε αυτή η επένδυση να τελεσφορήσει.
Μάλιστα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτιμούν ότι η νέα πρόταση, η οποία ανέρχεται στα 58 εκατ. ευρώ, είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Αίτηση για τα άρθρα 106β+δ του πτωχευτικού κώδικα και due diligence 6 εβδομάδων
Με μοναδικό αντίπαλο το χρόνο, καθώς, στις 23 Απριλίου λήγει για την ΕΒΖ ο χρόνος προστασίας από τους πιστωτές της, όπως έχει ορισθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο, γεγονός το οποίο πιέζει ακόμα περισσότερο τις καταστάσεις, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται, εντός της επόμενης εβδομάδας, να δώσει το «πράσινο» φως ώστε το επενδυτικό σχήμα να διενεργήσει due diligence, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι έξι εβδομάδες (ίσως και συντομότερα) και στη συνέχεια να καταθέσει το δεσμευτικό business plan.
Η 23η Απριλίου δρομολογεί τις εξελίξεις, καθώς επιθυμία όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίας προτού εκπνεύσει η περίοδος προστασίας από τους πιστωτές και βρεθούν αντιμέτωποι με άλλα προβλήματα.
Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, από την άποψη να μην εκπνεύσει ο χρόνος προστασίας από τους πιστωτές, άμεσα, αν όχι εντός της ημέρας, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα καταθέσει αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 106β+δ του πτωχευτικού κώδικα. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται ως επιθετική κίνηση προς τους επενδυτές. Αντιθέτως πρόκειται για μία ενέργεια με την οποία θα μπορεί να κερδίσει χρόνο, πέραν της 23ηςΑπριλίου, με σκοπό ο νέος επενδυτής να ολοκληρώσει τους ελέγχους προς την ΕΒΖ ώστε να καταθέσει επιχειρηματικό σχέδιο. Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σημειώνουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά, θα υπάρχει χρόνος για επανασχεδιασμό και επαναπροσέγγιση επενδυτών.
Αισιοδοξία
Όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή τη φορά, κάθε άλλο παρά ποτέ, αφήνει μία γεύση αισιοδοξίας τόσο στην πλευρά των επενδυτών όσο και του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η πώληση της ΕΒΖ θα τελεσφορήσει, καθώς πλέον η Τράπεζα Πειραιώς είναι πεπεισμένη ότι οι επενδυτές έχουν τα χρήματα.
Είναι σίγουρο ότι η Πειραιώς, ως βασικός πιστωτής της επιχείρησης (αφού δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της ATEBank), δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να «σκάσει» στα χέρια της ένα νέο οριστικό «ναυάγιο» για το οποίο θα πρέπει να βρει λύση εξυγίανσης.
Επαναπροσδιορισμός δραστηριότητας των εργοστασίων
Θεωρείται ότι οι εγκαταστάσεις της Ζάχαρης παρά τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, μπορούν να δώσουν πολλά περιθώρια νέων δραστηριοτήτων στους επενδυτές και το επενδυτικό σχήμα αυτό το γνωρίζει καλά.
Τα εργοστάσια της ΕΒΖ, πέραν της ζάχαρης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στην παραγωγή και άλλων γλυκαντικών προϊόντων πέρα της ζάχαρης όπως η στέβια, ακόμα και τη δραστηριοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μίσθωση δύο εργοστασίων από τους επενδυτές για ξεκινήσει η σπορά – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των τευτλοπαραγωγών
Από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για να δοθεί το σήμα για την έναρξη της φετινής σποράς από τους τευτλοπαραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η διανομή των σπόρων για την φετινή χρονιά παραγωγής θα γίνει αύριο, το αργότερο Δευτέρα.
Μάλιστα η φετινή καμπάνια θα γίνει με ευθύνη του ενδιαφερόμενου επενδυτή ο οποίος θα εκμισθώσει δύο εργοστάσια, αυτό στο Πλατύ και την Ορεστιάδα, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Παράλληλα, τρέχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διαδικασία για την πληρωμή των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών μέσω του μηχανισμού deminimis.
Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 83-85 ευρώ το στρέμμα και θα δοθεί ως ενίσχυση για τη μειωμένη, κατά 46%, συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, παραγωγή που πήραν το 2018. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2018.
Η κατάσταση της επιχείρησης
Όσον αφορά την κατάσταση της εταιρείας, στις 30/6/2018 είχε ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις 174,374 εκατ. ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 223,512 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητικό. Ο κύκλος εργασιών της στη χρήση 2017-2018 μειώθηκε κατά 73,58% και ήταν μόλις 19,149 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες ήταν 32,925 εκατ. ευρώ.
Πρώτη καταχώρηση: 09:05