Να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σχετικά με την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με απόφαση που έλαβε κατά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή του για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν και φορείς της πόλης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τη σχετική πρόταση υπέβαλε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, η οποία έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί ακόμη τη χορήγηση των στοιχείων που είχε αιτηθεί με το υπ’ αριθμ. 66097/10496/17-12-2018 έγγραφο του δήμου Πειραιά και τη «διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης υπό της Αντιπεριφέρειας Πειραιά προ της εκ νέου εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του ΚΑΣ».
Ο κ. Μώραλης κατήγγειλε ότι ενημερώθηκε «τυχαία τρεις ημέρες πριν την επίμαχη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την πρόθεση να κηρυχθεί ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό του», ένα τόσο μείζον θέμα και για το μέλλον της πόλης. Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει κληθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ακόμη, έκανε λόγο για απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικότερα, εξήγησε πως το 2016 ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα αυτό, στη συνέχεια υπήρξε σιωπή 2 ετών και στις 26/10/2018 έλαβε επιστολή με την οποία το αρμόδιο Υπουργείο ζητούσε την άποψη του δήμου και της αντιπεριφέρειας για το θέμα αυτό. Ο κ. Μώραλης είπε πως απάντησε στις 17/12/2018 με επιστολή, αναφέροντας προβληματισμούς και σαφείς αντιρρήσεις για την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο. Κατά τον ίδιο, «ενδεχομένως η επίσπευση των διαδικασιών να συνδέεται με το masterplan του ΟΛΠ».
Εξάλλου, την αντίθεσή του σε μια “βιαστική”, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση, εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Υποστηρίζοντας, πρωτίστως, τα συμφέροντα χιλιάδων πειραϊκών επιχειρήσεων, με σημαντική εμπορική, βιομηχανική, εισαγωγική, εξαγωγική, εφοδιαστική, μεταφορική, ναυπηγοεπισκευαστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, το Ε.Β.Ε.Π. εκφράζει ξανά την αντίθεσή του σε μία τέτοια βιαστική απόφαση που, αν τελικά παρθεί και ισχύσει, θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ειδικότερα, αυτό θα είναι και το τρίτο και ίσως μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται στις επενδύσεις της πόλης, μετά από εκείνο της απόφασης του Σ.τ.Ε. για τον λιμένα και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), που απέρριψε μία σειρά επενδύσεων της Cosco. Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν τροχοπέδη για κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια.
Δεν μπορεί η επιτροπή του Κ.Α.Σ. να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει, κατά γενική ομολογία, καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης και την υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Κατανοώ την ανησυχία του Δημάρχου, το παράπονο του Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τον υπερβάλλοντα ζήλο της εφόρου για το λειτούργημα που επιτελεί. Καταλάβετε, όμως, και εσείς ότι στον Πειραιά δεν ζουν πλέον ούτε Αρχαίοι Έλληνες, ούτε Ρωμαίοι, αλλά μία σύγχρονη κοινωνία. Με ομόφωνη λοιπόν απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. ζητάμε την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, ώστε να μας δοθεί επαρκής χρόνος να προσκομίσουμε επικαιροποιημένο τον οικονομικό χάρτη της πόλης του Πειραιά. Διαφορετικά, η συζήτηση για τέτοιου είδους σοβαρό θέμα, θα φαντάζει πια με ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο» !