Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση που έκανε μετά την συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
“Όπως είπα και στην κ. Χίλαρι Κλίντον η ΝΔ δεν συμφωνεί με την λεγόμενη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων”, αναφέρει ο κ. Σαμαράς και εξηγεί:
-Πρώτον γιατί αυτό οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία που θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα.
-Δεύτερον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία στην Ελλάδα με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
-Τρίτον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα προκαλέσει αναδιάρθρωση χρέους που θα έχει αρνητική επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιτείνει την ύφεση. Υποστήριξε ότι οι θέσεις του ενισχύονται από το ότι ο διοικητής της ΕΚΤ έχει αρνηθεί την επιλεκτική χρεοκοπία και ότι δεν θα δέχεται ομόλογα κράτους που έκανε στάση πληρωμών μερική ή γενική.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναγίνει επιλεκτική χρεοκοπία στην ευρωζώνη και δεν ξέρουμε τις συνέπειες που θα έχει. Επίσης ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα διαρκέσει λίγο. Επιπλέον ανέφερε ότι παρά τη μείωση του επιτοκίου που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε.
Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη αλλά όχι με όρους που να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην χώρα ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “μία τέτοια βελτίωση μπορεί να προκύψει βραχυχρόνια με δικαίωμα επαναγοράς ομολόγων στην δευτερογενή αγορά και κυρίως μακροχρόνια με την έκδοση ευρωομολόγου”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι “είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε και καταδίκασε με το Μνημόνιο την χώρα σε μία ύφεση χωρίς προηγούμενο”. Συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας ότι “μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγαν ότι με το Μεσοπρόθεσμο θα αποφύγουμε την χρεοκοπία, τώρα μας λένε ότι είναι αναπόφευκτη η “επιλεκτική χρεοκοπία” παρά το Μεσοπρόθεσμο για να γίνει βιώσιμο το χρέος”.
Επανέλαβε ότι “κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί” και τόνισε ότι “χρειαζόμαστε ανάκαμψη, ρευστότητα, άμεση επενδυτική ενίσχυση από την Ευρώπη για να ξεκινήσει η ανάκαμψη καθώς και βελτίωση των δανειακών όρων χωρίς “επιλεκτική χρεοκοπία”. Έκλεισε την δήλωσή του λέγοντας ότι όπως ανέφερε και ο κ. Τρισέ η λύση μπορεί να δοθεί από τα κράτη χωρίς ανάμειξη ιδιωτών και τώρα που όλοι συζητούν την τύχη της Ελλάδας η χώρα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά.
Διαβάστε επίσης: Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Κλίντον