«Ο κ. Τσίπρας, με αυτά που υπέγραψε, έχει ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, δεν μπορεί να τα περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα ότι “εντάξει υπάρχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ”, δεν το παραδέχεται αλλά, τέλος πάντων, γίναν σοβαρές εθνικές παραχωρήσεις, αλλά μπαίνουμε σε μια φάση εξαιρετικά δυναμικής οικονομικής συνεργασίας. Αυτά που περιγράφει δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα για τους εξής λόγους: Πρώτον η γειτονική χώρα έχει ήδη 75% του εξωτερικού της εμπορίου και 75% των άμεσων ξένων επενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά με την Ελλάδα, επομένως αυτή η συνεργασία έχει αναπτυχθεί. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ήταν πιο δυναμική η συνεργασία», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία.
«Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική […], το οικονομικό παιχνίδι έχει μοιραστεί. Βέβαια, αν μεγαλώσει η γειτονική οικονομία και η δική μας, προφανώς θα υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κύρτσος σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξοδος της Ελλάδας από τα Σκόπια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Υπάρχει η απόφαση μετά την κρίση του 2005, οι ελληνικές τράπεζες, πρώην ελληνικές τράπεζες κατά βάση, πωλούν τις θυγατρικές τους στα Δυτικά Βαλκάνια και στα έξι κράτη για να ενισχύσουν ίδια κεφάλαια. Επομένως, δεν υπάρχει σχέδιο διείσδυσης».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι «προφανώς η ΝΔ θα κερδίσει με επτά έως 11 μονάδες, η ΝΔ θα κάνει μια προσπάθεια να ανέβει προς το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ μια προσπάθεια να μείνει γύρω στο 20% και αν είναι δυνατόν πάνω από 20%. Υπάρχει μια πρόκληση της σκληρής και άκρας δεξιάς στην ΕΕ, η μεγάλη δύναμη που αντιστέκεται στη σκληρή και άκρα δεξιά είναι το ΕΛΚ, που πιθανότατα θα είναι πάλι το μεγαλύτερο».
«Πώς θα σταματήσουμε την ευρωπαϊκή σκληρή και άκρα δεξιά; Συνεργαζόμενοι με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, σίγουρα με φιλελεύθερους, σίγουρα με τον Μακρόν και σίγουρα με τη μετριοπαθή πτέρυγα Σοσιαλιστών-Εργατικών, η οποία εκφράζεται από τον κ. Τίμερμανς […] Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, το Brexit είναι σοβαρό χτύπημα, η άνοδος της σκληρής και άκρας δεξιάς και αυτό ένα χτύπημα», επισήμανε.
Στην ερώτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη ΝΔ να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις κάλπες που έρχονται, ο κ. Κύρτσος είπε «οι ευρωεκλογές πάντα είναι ένα μείγμα ευρωπαϊκό και εθνικό. Έχουμε μια ευρωπαϊκή διάσταση και στις προτάσεις μας και στην προσέγγισή μας, έχουμε τις ευρωεκλογές που συνδέονται με τις περιφερειακές όπου και εκεί βουλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τις δημοτικές όπου και εκεί Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα στείλουν γαλάζιο μήνυμα, όλα αυτά αθροίζονται, έχουμε να ψηφίσουμε και τέσσερα χρόνια περιμένουμε και τις βουλευτικές (εκλογές), οπότε αναπόφευκτα οι ευρωεκλογές παίρνουν και μια εθνική πολιτική διάσταση».
«Αυτό -συνέχισε ο κ. Κύρτσος- από μια άποψη είναι καλό αν μπορέσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων και ειδικά της ΝΔ γιατί υπάρχει μια παράδοση τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων στις ευρωεκλογές να είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, επομένως, είναι λογικό να προβάλλει τον εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά της ΝΔ γιατί αν ανέβουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών προς τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, προφανώς ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η ΝΔ».