Βουτιά για 3 κλάδους της αγοράς
Βουλιάζει κατά 85% η κατανάλωση
«Καμπανάκι» κινδύνου για τρεις κλάδους της αγοράς. Λιανεμπόριο, real estate και μαζική εστίαση- τουρισμός εκπέμπουν SOS ενόψει ενός «καυτού» Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αναμένεται να αποτελέσουν την χαριστική βολή στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς, τόσο ως φυσικά πρόσωπα, όσο και ως επαγγελματίες, αλλά και στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές της αγοράς ακινήτων.
Είναι εκείνοι οι οποίοι θα… πληρώσουν το τίμημα των τεσσάρων νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα, της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, των περικοπών των φοροαπαλλαγών και της μετάταξης μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή του 23%. Και όλα αυτά σε μια «φοροεισπρακτική επιδρομή» όπως τη χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, με μοναδικό σκοπό να γεμίσουν τα ελλειμματικά ταμεία του κράτους.
Εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν για «ταφόπλακα» οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αφού ο νέος «Αρμαγεδδών» μέτρων σε συνδυασμό με τη «βουτιά» στην κατανάλωση που έχει αγγίξει το 85% από 69% τον προηγούμενο χρόνο, τις περικοπές των εισοδημάτων και το κλείσιμο της τραπεζικής στρόφιγγας για νέα δάνεια, θα «λυγίσουν» ακόμη κι εκείνες τις εταιρείες, μικρομεσαίες κατά βάση, οι οποίες έδειχναν αντοχές μέχρι σήμερα. Οι προβλέψεις είναι ανατριχιαστικές.
Κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση των επιμέρους τομέων του λιανεμπορίου, με τη μείωση στην ένδυση- υπόδηση να αγγίζει αυτή τη στιγμή το 70%, στα τρόφιμα το 53% και στα σούπερ μάρκετ το 45%, για κραχ στην αγορά των αυτοκινήτων που θα ξεπεράσει το 40%, για αυξημένα λουκέτα και ανεργία σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και για δυσβάστακτο βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα καταβάλλουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ακόμη και για τα απλά διαμερίσματα 100-120 τ.μ. καθώς θα έχουν αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ.
Στο.. απόσπασμα οδηγούνται και οι ενοικιαστές, αφού το τέλος 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων θα επιβαρύνει και τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή και μάλιστα με «καπέλο», αφού η είσπραξη του φόρου θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ επιβαρύνοντας τους χρήστες και με ΦΠΑ. Σε μια αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με τεράστιο απόθεμα απούλητων κατοικιών, το οποίο εκτιμάται στα 270.000 περίπου και με τη ζήτηση να έχει μειωθεί κατά 45%. Ταυτόχρονα το ακριβό κόστος δανεισμού μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη αναμένεται να στοιχίσει περίπου 342 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η ετήσια αύξηση μέχρι σήμερα δημιουργεί μια πρόσθετη επιβάρυνση κατά 685 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου ζητά την άμεση κινητοποίηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αναστροφή του άσχημου κλίματος και μέτρα τα οποία δεν θα τσακίζουν τις μικρομεσαίες εταιρείες και τα μεσαία εισοδήματα, αλλά θα προσδώσουν μια νέα αναπτυξιακή πνοή. Η αγορά θα ήθελε η χορήγηση των νέων δανείων να συνοδεύεται με ξεπάγωμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, χωρίς την ίδια συμμετοχή και την έκδοση ευρωομολόγου αυστηρά και μόνο για βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις. Συνιστούν μάλιστα τη χρηματοδότηση επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα από ευρωπαϊκές εταιρείες με την κάλυψη των ευρωπαϊκών Ταμείων και την εποπτεία της Τρόικας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠOEΣE
«Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας» «Ταφόπλακα» σε δεκάδες χιλιάδες ανά την επικράτεια εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, αλλά και καφετέριες θα βάλει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Ο επιχειρηματικός κόσμος υψώνει κραυγή αγωνίας, λέγοντας πως είναι αδιανόητη η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τον καταναλωτή. «Η αύξηση αυτή θα σημάνει στην πραγματικότητα 20% πάνω στην τιμή των προϊόντων στα καταστήματα εστίασης. Ποιος θα το πληρώσει, όταν ακόμη και με τη μείωση των τιμών, ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει; Χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις 400.000 στον κλάδο είναι βέβαιο πως θα χαθούν» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Τσάκος.
Ταυτόχρονα τονίζει πως η μετάταξη του κλάδου στον υψηλό συντελεστή θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, όταν μάλιστα ανταγωνίστριες χώρες έχουν μειώσει πρόσφατα τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 5%- 6%». Ο κλάδος θα πρέπει να ενισχυθεί ως τουριστικός και να βοηθηθεί όχι να… θαφτεί. Θάψαμε την οικοδομή και τα 100 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν, τώρα πάμε να θάψουμε και την εστίαση και τα 200 επαγγέλματα που συνδέονται με αυτή»
ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΑ
«Έρχεται δεύτερο τσουνάμι λουκέτων στις επιχειρήσεις» «Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την καταναλωτική δύναμη, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης και τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν δραματικά» δηλώνει στην Deal ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης. «Ήδη έχει κλείσει μια πρώτη «φουρνιά» εταιρειών που ήταν αδύναμες να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς και αναμένεται και δεύτερο τσουνάμι λουκέτων ακόμη και επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα επεδείκνυαν αντοχές.
Το κλίμα είναι ήδη ασφυκτικό, αφού πολλοί επαγγελματίες έχουν απλήρωτες επιταγές πελατών, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι διαγραφές στο Επιμελητήριο αυτή τη στιγμή είναι διπλάσιες από τις εγγραφές μελών. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αδυνατούν να παράγουν κέρδη πλέον και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πληρώσουν και νέα φορολογικά «χαράτσια», τα οποία φέρνει το Μεσοπρόθεσμο.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως δεν μπορεί να επιτευχθεί και ο σκοπός του, να συγκεντρώσει έσοδα στα ταμεία του το κράτος, αφού περισσότερο θα… ανθίσει η φοροδιαφυγή». Θιασώτης της άποψης πως χρειάζεται ένα καινούριο και εμπεριστατωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, ο κ. Ραβάνης τονίζει πως «πρέπει να επανιδρυθεί ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας από τη βάση της: ξεκινώντας από την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και περνώντας στη μεταποίηση, στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Πρέπει να δοθούν φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα και να παταχθεί η γάγγραινα της φοροδιαφυγής».
ΜΑΚΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ
«Χτυπούν αλύπητα το λιανεμπόριο» «Τα νέα μέτρα αποτελούν μια ακόμη φοροεισπρακτική “αφαίμαξη” των πολιτών και των επιχειρήσεων, δείχνοντας πως ο «πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», λέει ο αντιπρόεδρος του ΣEΛΠE Aντώνης Mακρής. «Tο Mεσοπρόθεσμο -τονίζει ο κ. Mακρής- είναι ακόμη μια πέτρα που πετούν πάνω στον τοίχο για να επιστρέψει στην αγορά με μεγαλύτερη ορμή».
«Το λιανεμπόριο έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα, όταν τα «ραβασάκια» θα καταφτάνουν σε όλους μας και θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τα λουριά. Τα νοικοκυριά θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα με ό, τι αντίκτυπο συνιστά αυτό για το λιανικό εμπόριο. Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ορισμένες κλείνουν. Πρέπει επιτέλους να δοθούν και αναπτυξιακά κίνητρα».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ
«Δεν βγάζει πουθενά η υπερφορολόγηση» «Αν τώρα η κατανάλωση έχει σημειώσει βουτιά με τα νέα σκληρά μέτρα και τους νέους φόρους, θα της βάλουν ταφόπλακα. Είναι μια μάταια περιπλάνηση στο πουθενά. Η εφαρμογή των μέτρων θα φέρει υπερφορολόγηση, θα κλείσει επιχειρήσεις, θα διώξει εργαζόμενους, θα μειώσει εισοδήματα, θα καταργήσει δικαιώματα και παροχές, θα εξαντλήσει τις αντοχές, θα στερήσει τα όνειρα για πρόοδο και ανάπτυξη και στο τέλος θα καταστραφούμε για να σωθούν οι εταίροι μας».
Ερώτημα του κ. Κορκίδη είναι πώς μέσα από την αντιαναπτυξιακή «θύελλα» θα βγουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όταν τα λουκέτα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 15.000 και ο τζίρος έχει μειωθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 30%». ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΙΔΑ «Aδύνατη η πληρωμή των φόρων» «Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, αλλά και κάθε ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας Είναι αδύνατη η πληρωμή των φόρων που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο.
Συνεπώς το Δημόσιο, θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων, στους οποίους ουδείς προσέρχεται πλέον να πλειοδοτήσει, δεδομένου ότι η τιμή πρώτης προσφοράς που είναι η αντικειμενική αξία θεωρείται ως εξωπραγματικά υψηλή. Η επιβολή και νέων δημευτικών φόρων στην απλή κατοχή ακόμη και απρόσοδης ακίνητης ιδιοκτησίας, συνιστά παραβίαση της Συνταγματικής διάταξης περί συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, γνωστού όντος ότι η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη συναρτάται με τα εισοδήματά του και όχι με την κατοχή περιουσίας που ελάχιστα πλέον αποφέρει σήμερα”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΒΥΘΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Eπεσαν 30% οι αγοραπωλησίες» «Η αύξηση της φορολογίας έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις στον πολίτη και να μην προχωρά σε νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων» δηλώνει ο κ. Γιάννης Ρεβύθης. Ήδη σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση, οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι 30% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι γεγονός που επιτείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος.
H Ένωση ετοιμάζει ένα υπόμνημα, το οποίο θα υποβάλλουμε στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο στο οποίο θα προτείνουμε μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων, του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, ενώ θα ζητάνε να δοθούν κίνητρα για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και μικρότερη φορολόγηση επί των κερδών για να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΚΟΕΕ «Kίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων» «Αυτή τη στιγμή επικρατεί πλήρης αδράνεια στον τομέα των κατασκευών και 1 εκατομμύριο τεχνίτες είναι χωρίς εργασία, ενώ οι νέες οικοδομικές άδειες είναι μειωμένες κατά 45%. Το κράτος επιδεικνύει επενδυτική αδιαφορία και μετά αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να «φεύγουν» τα εκατομμύρια στο εξωτερικό.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι πως οι καλύτεροι επενδυτές στην Αγγλία είναι οι Έλληνες μετά τους Άραβες. Γι’ αυτό και κατ’ εμέ κρίνεται άμεση η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων στη χώρα μας μέσω παροχής».